3 ud af 4 bilforhandlere: Løkkes mål om én million grønne biler er urealistisk

- Det er politisk smart. Sindssygt smart. Det kan bare ikke lade sig gøre, udtaler en bilforhandler

144 af de i alt 188 bilforhandlere, som deltager i Autobranchens rundspørge, kalder det enten 'urealistisk' eller 'meget urealistisk', at der i 2030 er en million grønne biler i Danmark. Foto: Peter Hove Olesen
144 af de i alt 188 bilforhandlere, som deltager i Autobranchens rundspørge, kalder det enten 'urealistisk' eller 'meget urealistisk', at der i 2030 er en million grønne biler i Danmark. Foto: Peter Hove Olesen
Følg Biler

Det er ikke udtryk for et mål, men for en ’vision’, når regeringen siger, at der i 2030 vil være én million grønne biler i Danmark.

Sådan siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Børsen, efter at avisen har foreholdt ham en undersøgelse, som viser, at kun 7 ud af 188 danske bilforhandlere mener, at regeringens klimaudspil fra oktober er realistisk.

Det er Autobranchen Danmark, som har spurgt sine medlemmer, hvad de tænker om statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udtalelse om, at ’der i 2030 vil være over en million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark’.

Af de 188 bilforhandlere, der har taget stilling til spørgsmålet, svarer 144 bilforhandlere, at ambitionen enten er ’urealistisk’ eller ’meget urealistisk’. Det svarer til 76 procent.

- Det er politisk smart. Sindssygt smart. Det kan bare ikke lade sig gøre, lyder det eksempelvis fra Peter Hansen, der er administrerende direktør i Andersen & Martini, som er en af landets største bilforhandlere, til Børsen.

Bilgigant klar med ny mini-pickup med én snedig detalje

Minister: Vi skal turde gå forrest
I år er der foreløbig solgt lidt over 4000 biler af den ’grønne type’ i Danmark. Skal regeringen indfri sine visioner for 2030, skal det tal stige til 80.000-100.000 biler om året, vurderer Autobranchen Danmark.

Det nuværende salg svaret til mindre end 2 procent af det samlede bilsalg i landet.

Blandt de knapper, som regeringen planlægger at skrue på for at gøre det mere attraktivt at køre i lavemissionsbil, er en udskydelse af den planlagte indfasning af registreringsafgiften for grønne biler på ét år. Man lægger desuden op til at hæve bundfradraget og gøre det muligt at køre i busbaner.

Dermed er der skabt rum for, at 10.000 grønne biler de næste to år kan trille ud på de danske veje, mens resten, altså i omegnen af 990.000 biler, skal sælges i 2021-2030, skriver mediet Policy Watch.

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt kan ikke tilslutte sig skepsissen fra de 144 bilforhandlere.

- Branchen bør ikke afgøre, hvilket ambitionsniveau vi har for den grønne omstilling, siger Lars Chr. Lilleholt til Børsen og tilføjer:

- Det er vigtigt her at turde have en vision og løfte sig op. Skal det lykkes at forandre og skabe forandringer, er det også nødvendigt, at nogen tør gå foran.

Midt i historisk skovbrand: Brandfolk skubber sjælden Mustang i sikkerhed

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind