Afgået VW-boss får gigantisk gyldent håndtryk

Nok har den tidligere Volkswagen-direktør mistet sit arbejde, men han kan nu se frem til en pension og to års løn, der til sammen giver over en kvart milliard kroner

Afgået VW-boss får gigantisk gyldent håndtryk

Martin Winterkorn har bestemt ikke noget frygte rent økonomisk, efter han i går trak sig som direktør for skandaleramte VW. (Foto: AP/redigering: Mikkel Cramon)

Volkswagens nu tidligere direktør Martin Winterkorn nåede lige at forlade posten i går, og nu står det gyldne håndtryk allerede klar. Den tidligere VW-boss kan nemlig se frem til at få udbetalt en pension på 32 millioner dollar svarende til over 200 millioner kroner. Det skriver Bloomberg Business.

Volkswagen-skandale koster top-boss jobbet

Volkswagens talsmand Claus-Peter Tiemann nægter at kommentere sagen, men i bil-gigantens seneste årsrapport, står der, at 68-årige Martin Winterkorn i teorien har ret til et trecifret millionbeløb, når han forlader direktørstolen.

I rapporten er der samtidig ikke beskrevet situationer, hvor bil-giganten har ret til at undlade at betale det store fratrædelsesbeløb.

Derudover kan han muligvis også se frem til at få udbetalt to års løn. Sidste år var han Tysklands anden-højest betalte direktør med en årsløn på 16,6 million euro svarende til 123 millioner kroner.

Men før Martin Winterkorn kan få fingrene i det gyldne håndtryk, skal det vurderes, om han er ansvarlig for VW-skandalen, der nu ruller i verdens medier. Størrelsen på det gyldne håndtryk afhænger nemlig af det. Indtil videre har VW-bestyrelsen vurderet, at Martin Winterkorn ikke har været involveret i skandalen med udstødningsgasserne.

'Vi skal finde ud af, hvad der er sket'

Martin Winterkorn offentliggjorde i går sin afsked i en pressemeddelelse.

- Volkswagen har brug for en frisk start - også hvad angår personalet. Derfor baner jeg vejen for det ved at aflevere en opsigelse, skriver Martin Winterkorn.

Han udsendte pressemeddelelsen, efter VW-bestyrelsen havde holdt et krisemøde, hvor de diskuterede skandalens omfang og konsekvenser.

- Jeg er chokeret over udviklingen de sidste par dage. Mest af alt er jeg målløs over, at noget af denne kaliber kan ske i en så stor organisation. Som CEO (direktør, red.) accepterer jeg mit ansvar for de uregelmæssigheder, der har været med diesel-bilerne.

- Nu er det vigtigt, at vi får klarlagt, hvad der er sket. Det er den eneste måde at vinde tilliden tilbage. Jeg er sikker på, at Volkswagen Group og holdet bag vil overvinde denne graverende krise, skriver Martin Winterkorn i pressemeddelsen.