Ambitiøs lov: Ø vil kun have elbiler

På Hawaii skal de stemme om et lovforslag, der inden 2045 vil have omlagt al transport - herunder også biler - til at køre på vedvarende energikilder

Østaten vil skifte benzinbilerne ud med elbiler. Foto: Lars Just/Polfoto
Østaten vil skifte benzinbilerne ud med elbiler. Foto: Lars Just/Polfoto

Mens præsident Donald Trump er i gang med at gøre livet besværligt for elbiler, og desuden storstilet vil satse på sort energi fremover, går den amerikanske stillehavsøstat Hawaii i en helt anden retning.

Deres regering skal netop nu til at stemme om et lovforslag, der sigter efter at omlægge deres transportsektor til 100 procent ren energi. Det indebærer også at skifte benzinslugerne ud med mere miljørigtige alternativer. Til at starte med var målet, at al deres elektricitet skulle komme fra vedvarende energikilder, men det mål har fortalerne for forslaget nu udvidet til også at omhandle biler.

Glade for elbiler
Men det bliver svært allerede nu at nå målet. Det hele afhænger af, om bilindustrien er villig til at satse større på biler, der kører på vedvarende energi.

Se også: Ville ikke betale vejskat: Skjulte nummerplade med sort klæde

Selvom forslaget kan virke meget ambitiøst, så giver det mening, da Hawaii på grund af sin placering ude i havet bliver nødt til at importere al sin olie fra fastlandet, og det, der sluger mest af den, efter fly, er transporten på øen.

På Hawaii er der anslået at køre omkring en million biler på vejene, og på nuværende tidspunkt er det kun 5000 af dem, som er elbiler, men på grund af Hawaiis lille størrelse indtager den faktisk andenpladsen i USA lige efter Californien, med 2,94 elbil pr. 1000 indbyggere.

Flere ladestationer
Autoforhandlerne på Hawaii støtter forslaget om at omlægge bilparken til vedvarende energikilder, men de mener dog, at det kommer til at kræve en massiv reklamekampagne, før forbrugerne for alvor vælger det miljørigtige alternativ, når de skal købe ny bil.

Og for at tilskynde øboerne til at vælge elbilerne fremover, planlægger staten desuden at bygge mange flere ladestationer inde i byerne, så pendlere i arbejdstiden kan få ladet deres biler op af solenergi.

Se også: Se prisen! Rockstjernes ikoniske superbil til salg

24 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere