Amerikansk militær kan snart stoppe din bil med en strålekanon

Våbnet har så kraftig effekt på bilens elektronik, at bilen stopper - uden at føreren kommer til skade

Biljagter behøver ikke ende som denne i fremtiden, hvis det står til amerikansk militær. Arkivfoto: Kenneth Meyer
Biljagter behøver ikke ende som denne i fremtiden, hvis det står til amerikansk militær. Arkivfoto: Kenneth Meyer

Politiet har tidligere haft begrænsede muligheder for at stoppe bilister, der vælger at fortsætte med at køre, når de er blevet bedt om at stoppe.

Ofte ender det i stedet i regulære biljagter, hvor føreren kan fortsætte kilometer efter kilometer i høj fart, indtil benzintanken løber tør, bilen forulykker, eller politiet har held til at få en sømmåtte under dækkene.

Men amerikansk militær er i gang med at udvikle et nyt våben, som én gang for alle kan sætte en stopper for de farlige biljagter. Våbnet er en stor strålekanon, der kan monteres bag på en pickup og er i stand til at udsende så kraftige mikrobølger, at det kan påvirke en bils elektronik og få den til at gå helt i stå.

Det skriver mediet Defense One.

Større kanon er også på vej
Helt konkret går mikrobølgerne ind og påvirker bilens motorstyring, så motoren genstarter igen og igen. Det fungerer billedligt talt som en stor usynlig hånd, der tager fat om bilen og får den til at stoppe.

Bilen skal dog være inden for 50 meters afstand for at blive påvirket af strålekanonen.

Militæret arbejder også på en større version, der angiveligt får en rækkevidde på et par hundrede meter. Det kræver til gengæld en tre gange så stor strålekanon, og den er derfor i højere grad beregnet til at stå stationært - eksempelvis ved indkørslen til en militærbase eller en kontrolpost.

Volvo annoncerede allerede sidste år, at alle nye biler fra 2019 skal kunne fås med hybrid- eller elmotor. Foto: Volvo Biler Svenskerne støder til: Så mange elbiler vil Volvo sælge

Afhængig af tung generator
Teknologien bag strålekanonerne har længe været tilgængelig, men da det kræver en hel del energi at udsende de kraftige mikrobølger, har kanonerne tidligere været afhængige af store, tunge generatorer.

Nu er det dog angiveligt lykkes at lave en generator, der er kraftig nok og samtidig 'kun' vejer omkring 180 kilo.

I første omgang udvikler militæret strålekanonerne til at beskytte soldater og baser, men ifølge Defence One vil den store strålekanon også kunne stilles op på strategiske steder i byer. Her vil en strålekanon måske på sigt kunne stoppe terroranslag med lastbiler som dem, der har ramt Nice, Berlin og Stockholm.

Her ses Volvos XC90 i en crashtest tilbage i 2015. Foto: Presse Biler Denne bil har ikke haft en eneste dødsulykke i 14 år

49 kommentarer
Vis kommentarer