13 klager om ugen hele året rundt. Det var, hvad Ankenævn for biler modtog fra danske bilejere i 2019.
I alt 681 klager blev registreret, hvilket var 82 mere end i 2018 – og desuden rekord. Aldrig før har nævnet, der er skabt af en række organisationer i bilbranchen, modtaget så mange klager på et kalenderår.
Det skriver bilisternes interesseorganisation FDM på sin hjemmeside.
Bilejere kan gå til klagenævnet, når de føler sig uretfærdigt behandlet i forbindelse med værkstedsbesøg eller bilkøb. Og ifølge statistikken var det særligt i forbindelse med sidstnævnte, at der opstod uoverenstemmelser i 2019.
79 procent af klagerne handlede her om bilkøb, mens de resterende var møntet på værkstedsbesøg. Billedet var nogenlunde det samme i 2018, hvor 74 procent af klagerne ifølge FDM handlede om bilkøb, der gik skævt.
Ikke kun et problem i Danmark: Her kører de også alt for stærkt
Over halvdelen får medhold
Spørger man Lennart Fogh, der er afdelingschef i bilistorganisationens juridiske afdeling, er stigningen i antallet af klager et udtryk for, at flere har fået øje på ankenævnet.
– Der var sidste år stor aktivitet bilområdet, hvilket afspejler sig i stigningen i antallet af forbrugerklager i Ankenævn for biler. Det viser, at kendskabet til nævnet er steget, og at forbrugerne bruger det, hvis der opstår uenighed i forbindelse med en bilhandel eller et værkstedsbesøg, siger han til FDM.dk og tilføjer:
– Nævnet har vist, at det faktisk får løst de problemer, der opstår mellem forbrugere og forhandlere og værksteder.
Lennart Fogh henviser til, at klagerne i lidt over halvdelen af sagerne – 349 – fik medhold i 2019. Og derudover blev 216 sager løst på anden vis, efter at nævnet kom ind over.
Hvis klageren får medhold, og værkstedet eller forhandleren nægter f.eks. at efterleve afgørelsen, kommer virksomheden i nævnets såkaldte udhængsskab. Her står i skrivende stund 36 virksomheder.