Prisfald for ekstra stjerne

Mazda2 har været oppe til ny eksamen hos Euro NCAP

Mazda2 - nu med femstjernet sikkerhed og ret til afgiftsnedslag. Det gælder dog ikke allerede solgte biler, selvom de er bragt på samme sikkerhedsniveau. (Foto: Euro NCAP)
Mazda2 - nu med femstjernet sikkerhed og ret til afgiftsnedslag. Det gælder dog ikke allerede solgte biler, selvom de er bragt på samme sikkerhedsniveau. (Foto: Euro NCAP)

En ny crashtestserie hos den uafhængige organisation Euro NCAP gør den nye Mazda2 et par tusinde kroner billigere på danske plader. Samtidig afslører den svagheden ved at knytte beskatning af biler til resultatet af private undersøgelser.

Ifølge de justerede danske afgiftsregler gives der nu nedslag til biler, som opnår alle fem stjerner for passagerbeskyttelse i Euro NCAP-crashtesten. Det lykkedes ikke for Mazda2 i første omgang på grund af en svaghed i airbag-softwaren. Nu er fejlen rettet. Mazda2 har fået lov til at gå op til ny eksamen, hvor bilens airbags udløstes i rette tid.

Det betyder, at prisen på en Mazda2 kan sænkes med mellem 2.100 og 3.600 kroner alt efter model. Mazda i Danmark fik først meddelelsen i dag til morgen og gik straks i gang med at undersøge, hvornår afgiftsnedsættelsen træder i kraft.

- Det gør den for biler, der indregistreres fra på fredag den 21. december, oplyste informationschef Jannik Olsen senere på dagen.

Men hvad så med de cirka 300 Mazda2-købere, der var hurtigt ude og fik deres nye bil, mens den kun var firestjernet?

De er blevet kaldt på værksted for at få opdateret software i styresystemet. Det tager fem minutter, og så er deres bil identisk med den, der netop har opnået de fem stjerner.

Men kan de få penge tilbage fra Skat, når deres nye bil nu er på højeste sikkerhedesniveau hos Euro NCAP?

- Som reglerne er udformet, er der ikke mulighed for tilbagebetaling, siger Jannik Olsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer