Speeder-skandale koster Toyota 6,4 milliarder kroner

Et stort parti Toyota-biler havde problemer med gaspedalen. Det koster nu fabrikanten 6,4 milliarder kroner

Følg Biler

Den japanske bilproducent Toyota har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder i sagen om hemmeligholdelse af en stor sikkerhedsbrist ved flere millioner biler i Nordamerika, der siden blev tilbagekaldt i 2009 og 2010.

I alt betaler Toyota 1,2 milliarder dollar - eller 6,4 milliarder kroner - i aftalen med de amerikanske myndigheder, fremgår det af en meddelelse fra selskabet onsdag eftermiddag.

Det store parti Toyota-biler havde problemer med, at gaspedalen satte sig fast i gulvmåtten, hvilket naturligvis var årsag til store sikkerhedsrisici for førerne.

Ifølge nyhedsbureauet AFP kan en række ulykker og dødsfald forbindes til fejlene.

Det amerikanske justitsministerium siger, at den japanske bilfabrikant har indrømmet at have misinformeret offentligheden om sikkerhedsproblemer med bilerne.

- I stedet for straks at afsløre og korrigere sikkerhedsproblemer, som de var bekendte med, kom Toyota med vildledende udtalelser til forbrugerne og gav urigtige oplysninger til medlemmer af Kongressen, siger justitsminister Eric Holder.

- Når bilejere sætter sig bag rattet, har de ret til at forvente, at deres køretøj er sikkert, siger han.

Toyota, der er verdens største bilproducent, vedkender sig det fulde ansvar i sagen.

- På tidspunktet for tilbagekaldelsen tog vi det fulde ansvar, vores handlinger kan have givet vores kunder, og vi dedikerede os til at genvinde deres tillid, siger Christopher P. Reynolds, der er juradirektør for Toyota North America.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Lad os hermed rose de radikale