Annonce:
Annonce:

Danskervenlige indkøbsvogne

Giver Honda CR-V og Toyota RAV4 mening uden firehjulstræk - vi sætter dem i stævne

Er de forhjulstrukne SUVer fra Honda og Toyota danskervenlige. Vi undersøger sagen. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)
Er de forhjulstrukne SUVer fra Honda og Toyota danskervenlige. Vi undersøger sagen. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)
Annonce:
Følg Biler

Jeg er vild med firehjulstrækkere – altså den rigtige slags, som du kan krydse Afrika i. Den moderne og amputerede SUV, eller værre endnu, crossover, har jeg ikke meget tilovers for. Slet ikke hvis bilerne kun er udstyret med forhjulstærk, for så er de bare høje, klodsede stationcars uden eventyrelementet. Eller det er sådan, jeg gerne vil tænke om de to testbiler, Honda CR-V og Toyota RAV-4. Dur de til noget, eller er de bare store indkøbsvogne.

Annonce:

Karrosseri/Plads:
Det er på rummelighed, at begge testbiler har deres store force. Begge har masser af plads, og specielt RAV4 har imponerende plads på bagsædet, hvor også ryglænet kan justeres. Bagagerummet sluger 547 liter og er rigeligt stort til en tur i Ikea. CR-V lader dog intet stå tilbage i forhold til bagagerummet, som faktisk kan tage hele 589 liter. Til gengæld er pladsen på bagsædet ikke helt så generøst. RAV4 tager altså dette stik.

Hos Fiat står X for Crossover

Visuelt ligner de to biler hinanden meget, og var det ikke for farven, kunne man godt tage fejl af de to. Til gengæld fik jeg masser af positive tilbagemeldinger på designet af begge biler, så designet er godkendt til shoppingturen.

Motor/Mekanisk sammenspil:
Begge biler er kun udstyret med forhjulstræk, som skulle være danskervenligt, fordi vi alligevel har meget få bjerge, der skal krydses på vej nedad Køge Bugt Motorvejen. Fordelen ved at udelade firehjulstrækket er nemlig et lavere brændstofforbrug.

Annonce:

På trods af kun 1,6-liter, føles CR-V stærkest. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)
På trods af kun 1,6-liter, føles CR-V stærkest. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)

CR-V introduceres med en ny 1,6-liters dieselmotor, som umiddelbart lyder lille til den store bil, men den føles faktisk kraftigere end den 2-liters motor i RAV4. CR-V yder 120 hk og 300 Nm, mens RAV4 har 124 hk og 310 Nm. Selvom den lille motor virker kraftigst, så lider den også under udpræget turbotøven. Og det er svært at undgå, for du kan vælge at køre med listesko, hvor turboen aldrig bliver aktiveret, og så virker bilen bare bovlam, eller også kan du træde mere til pedalen, og så får du hver gang ingenting, ingenting, og så et ordentlig skub i ryggen og hylende fordæk. Det er irriterende, at motoren fungerer som en tænd/sluk-knap. Den 2-liters maskine i RAV4 er mere omgængelig, men på samme måde som en gammel labrador – her er ikke meget spræl.

RAV4's motor virker mest harmonisk. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)
RAV4's motor virker mest harmonisk. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)

Den 1,6-liters motor bruger Hondas såkaldt Earth Dreams Technology, som blandt andet sænker friktionen i motoren til gavn for forbruget. Men selvom forbruget var mindre end i Toyotaen, så var det ikke imponerende, og derfor vælger testholdet hellere den harmoniske motor i RAV4.

Køreegenskaber/Komfort:
En af hovedingredienserne i at skabe illusionen om en 'sporty' bil til folk med en aktiv livstil, er at hæve den. Både CR-V og RAV4 har meget frihøjde, og det giver en fordel i trafikken, hvor du kan se over andre trafikanter. Det giver dog ikke en fordel, når vejen begynder at dreje, for de store biler med det høje tyngdepunkter, krænger som gamle både nord for Skagen.

Land Rovers nye baby

Annonce:

CR-V kører mindst slemt af de to. Undervognen er mere godmodigt sat op, forstået på den måde, at bilen er bedre til at ujævne små bump, som i RAV4 kan forplante sig helt op i din rygrad. Når farten bliver højere, opleves begge biler mere komfortable, og RAV4 gør det faktisk bedst ved motorvejsfart, hvor den er en tand mere stabil og støjsvag.

En Honda med magiske sæder

Når vejen begynder at sno, viser bilerne deres sande ansigter. Vi har fundet et godt, snoet stykke asfalt, som er fedtet af blade og efterårsregn, og her har begge biler mere lyst til at køre ligeud end at dreje. Specielt RAV4 understyrer og krænger, tildels på grund af de forholdsvis grove 17 tommer Bridgestone Dueler-dæk, som har det svært i vådt føre. Det er ikke fordi, CR-V kører sublimt, den krænger bare mindre, og styretøjet er mere meddelsomt end i RAV4, også hjulpet på vej af mere asfalt-specifikke dæk i 18 tommer. Så CR-V vinder over RAV4 i denne disciplin, men begge biler kører stadig som klodsede, højbenede stationcars.

Annonce:

Pris/Udstyr:
Begge biler er veludstyret med bakkamera og klimaanlæg. RAV4 stiller i T3-trim og har eftermonteret navigation til den 6,1 tommer store trykfølsomme skærm. Honda kommer i Lifestyle-version, som blandt andet har 18 tommer fælge og dellæder, og det er også Hondaen, som har den lækreste kabine. Her er blødt gummi og en aluliste, som løber på tværs af instrumentbordet. Det virker lækkert. Sæderne ser indbydende ud med dellæder, men er flade og brede. Sæderne i RAV4 ser ikke ud af meget, men man sidder eminent i dem. Resten af kabinen er sammenlignet med CR-V mere kedelig og i hård plast. Ergonomien er dog i top i begge biler, og det er nemt at finde sig til rette.

Kabinen i CR-V imponerer med lækre materialer. Til gengæld virker den lille farveskærm i midterkonsollen kikset sammenlignet med RAV4's 6,1 tommer trykfølsomme skærm. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)
Kabinen i CR-V imponerer med lækre materialer. Til gengæld virker den lille farveskærm i midterkonsollen kikset sammenlignet med RAV4's 6,1 tommer trykfølsomme skærm. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)

Når man kigger på prisen, taber man hurtigt de svenske kødboller fra Ikea. For ganske vist er de to biler praktiske og omgængelige i hverdagen, men CR-V starter ved 370.000 kr., og RAV4 koster fra 384.765 kr. Proppet med udstyr skal du slippe 440.708 kr. for RAV4 og 455.000 kr. for CR-V. Så tager jeg hellere en Honda Accord Tourer med 150 hk eller Toyota Avensis stationcar. De er både lige så gode indkøbsvogne og lige så danskervenlige.

Interiøret i RAV4 fungerer godt, men kvaliteten er ikke så lækker som i CR-V. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)
Interiøret i RAV4 fungerer godt, men kvaliteten er ikke så lækker som i CR-V. (Foto: Andreas Lang Hedegaard)

Når alt kommer til alt, byder de to SUV'er ikke på noget, som en almindelig stationcar ikke kan, hvis du ser bort fra den højere siddeposition og en 'aktiv' stil, som jo bekendt altid er en smagssag. Men mellem de to modeller, vinder RAV4 knebent med mere omgængelig motor, mere plads i kabinen og en lidt lavere pris. 

Honda CR-V 1,6 i-DTEC Lifestyle

Motor: 1,6 liter, turbodiesel og 120 hk.

Topfart: 182 km/t, 0-100 km/t på 11,2 sekunder.

Annonce:

Forbrug: Blandet kørsel: 22,2 km/l

Mål: (L/B/H) 457/182/165 cm

Bagagerum: 589 liter

Vigtigste udstyr: Dellæder, bakkamera

Grundpris: 309.000 kr. for en 2,0 benzin med forhjulstræk

Bilens pris eks. udstyr: 455.000 kr.

Ekstraudstyr på bilen:

Plusser: Masser af power, lækker kabine, god plads

Minusser: Flade sæder, turbotøven, træge køreegenskaber

Konklusion: Honda CR-V er en fin familiebil, men de træge køreegenskaber gør, at vi hellere tog en stationcar

Toyota RAV4 2,0 D-4D T3

Motor: 2,0 liter, turbodiesel og 124 hk.

Topfart: 180 km/t, 0-100 km/t på 10,5 sekunder.

Forbrug: Blandet kørsel: 20,4 km/l

Mål: (L/B/H) 457/185/166 cm

Bagagerum: 547 liter

Vigtigste udstyr: Trykfølsom skærm, bakkamera

Grundpris: 384.765 kr. for en 2,0 diesel med forhjulstræk

Bilens pris eks. udstyr: 440.708 kr.

Ekstraudstyr på bilen: Navigation til 7.470 kr.

Plusser: God plads på bagsædet, gode sæder, praktisk

Minusser: Føles sløv, kører som en doven båd

Konklusion: Toyota RAV4 er en smule kedelig, hvilket går imod ideen om en SUV. Vi tager den dog over CR-V.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: