Audi's selvkørende biler ræser videre

Audi mener det seriøst med selvkørende biler – næste generation A8 kan køre selv

Audi presser på med selvkørende biler. Senest har en førerløs RS7 rundet den amerikanske racerbane Sonoma Raceway.
Audi presser på med selvkørende biler. Senest har en førerløs RS7 rundet den amerikanske racerbane Sonoma Raceway.

Hvis du ikke var klar over det, så kan du lige så godt vende dig til det nu. De selvkørende biler er her inden for få år. Audi's bud på førerløs teknologi vil få sin produktionsdebut i den næste generation af Audi A8. Her vil systemerne kunne overtage kontrollen med bilen under parkering og i stop-and-go trafik på motorveje med hastigheder op til 60 km/t.

Den førerløse Audi RS7 rundede Sonoma Raceway på 2:01. Ganske godt af en avanceret lommeregner.
Den førerløse Audi RS7 rundede Sonoma Raceway på 2:01. Ganske godt af en avanceret lommeregner.

Modellen forventes at ramme vejene i 2017, og introduktionen er faktisk blevet forsinket netop på grund af den selvkørende teknologi.

Sonoma Raceway
Men sådan en teknologi kommer man ikke sovende til, og Audi's ingeniører bruger tusindevis af timer på at være helt sikre på, at de selvkørende biler bliver fejlfri. Og når man nu alligevel er i gang med at teste, kan man ligeså godt lave et mediestunt ud af det. Derfor har man sluppet nyeste generation af Audi RS7 med førerløs teknologi løs på den amerikanske racerbane, Sonoma Raceway i Californien.

Ja - der er ingen chauffør. men denne Audi RS7 skal runde racerbanen Hockenheimring med op til 240 km/t. (Foto: Audi) Biler 240 km/t på racerbanen – uden chauffør

– I Sonoma testede vi den førerløse teknologi i Audi RS7 til dens fysiske grænser omgang efter omgang, og teknologien håndterede opgaven med ensartet præcision, siger Thomas Müller, som er ansvarlig for udviklingen af bremse-, styre- og førerassistentsystemer på Audi.

– Bilen kørte omgangstider, der var bedre end racerkørere.

Audi tester selvkørende bil på 900 km strækning i Californien. (Foto: Audi) Biler Audi rykker tættere på den selvkørende bil

Det er dog nok en mindre overdrivelse, for selv om turen rundt på 2:01.01 minutter på den 4.050 meter lange bane er flot, så er det ikke i nærheden, at den bedste tid sat af Allan McNish, som kørte en Le Mans-racer fra Audi. Tiden er 41 sekunder hurtigere end den selvkørende bil.

Bobby eller Robby
I oktober 2014 klarede en RS7 med tilnavnet Bobby en førerløs omgang på Hockenheimring med hastigheder op til 240 km/t. Den nye generation af bilen hedder Robby og er omkring 400 kg lettere end sin forgænger.

Den førerløse RS7 har allerede kørt tests med op til 240 km/t.
Den førerløse RS7 har allerede kørt tests med op til 240 km/t.

Audi tester også førerløs teknologi i den udfordrende situation med reel vejtrafik. I starten af 2015 kørte Jack, en Audi A7 med førerløs teknologi og mange løsninger næsten klar til serieproduktion, på offentlige veje fra Silicon Valley til Las Vegas. Kort tid efter kørte denne bil også selvstændigt på tyske motorveje med hastigheder op til 130 km/t.

14 kommentarer
Vis kommentarer