Av for Audi – ny crashtest rammer hårdt

Euro NCAP har skærpet kravene til deres crashtest, og nye Audi TT får derfor kun 4 stjerner

De skærpede Euro NCAP-krav gør ondt på bl.a. Audi, for den nye TT får kun fire stjerner. (Foto: FDM)
De skærpede Euro NCAP-krav gør ondt på bl.a. Audi, for den nye TT får kun fire stjerner. (Foto: FDM)
Følg Biler

Euro NCAP-sæsonen 2015 er i gang, men med bare tre biler – Audi TT og de identiske Renault Trafic og Opel Vivaro. Det fælleseuropæiske sikkerhedssamarbejde har strammet kravene, og det har ramt producenterne hårdt. Den helt nye Audi TT må ’nøjes’ med fire stjerner, mens Renault Trafic/Opel Vivaro kun får tre stjerner.

Dacia Logan falder igennem i crashtest

Blandt andet udvides testen med en helt ny crashtest, ligesom der nu også stilles krav om sikkerhedssystemerne automatisk nødbremse (AEB), vognbaneassistent og skiltegenkendelse, hvis de maksimale fem stjerner skal i hus.

- Selv om Audi TT uden tvivl er en fornøjelse at køre, så er det problematisk, at Audi ikke udstyrer den med mere sikkerhedsudstyr, end tilfældet er. Det er ikke godt nok og en medvirkende årsag til, at den ikke får fem stjerner, forklarer FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

- Det samme gælder Renault Trafic og Opel Vivaro. De populære kassevogne byder på god indbygget sikkerhed i form af god plads i bilen, men ser man på mængden af sikkerhedsudstyr, er der langt op til niveauet for personbiler. Det er et problem, da der ofte er tale om biler, der fungerer som daglig arbejdsplads for medarbejdere, der ikke selv har haft indflydelse på valget af bilmodel og udstyr.

Forskellige stjerner til samme bil
For at bilerne kan få point for det nye sikkerhedsudstyr, er det et krav, at det forventes at være indbygget i flertallet af de solgte biler. Det er dog ikke ualmindeligt, at udstyr som AEB og skiltegenkendelse skal tilkøbes i de større udstyrsvarianter, mens det slet ikke er tilgængeligt i de mindste udstyrsudgaver.

Test: Audi's lille pitbull

- Konkret vil det betyde, at vi fremover vil se den samme bilmodel få et forskelligt antal stjerner alt efter udstyrsvariant. Og da FDM fortsat kun anbefaler biler, der har fået fem eller fire stjerner, kan billedet nemt blive temmelig forvirrende, ligesom det sikkerhedsfradrag i registreringsafgiften, som fem Euro NCAP-stjerner udløser, kun vil gælde specifikke modeller, siger Søren W. Rasmussen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby