Beskyt dit budget: Her er de dyreste bilreparationer

Danskerne forsømmer deres biler, hvilket kan betyde meget dyre reparationer

Turen til mekanikeren kan ende med at blive en dyr fornøjelse. Foto: Colourbox
Turen til mekanikeren kan ende med at blive en dyr fornøjelse. Foto: Colourbox

Selvom bilsalget boomer, og 2016 var endnu et rekordår, så er den danske bilpark forholdsvis gammel, og det resulterer i, at værkstederne udfører flere og flere af de allerdyreste reparationer.

Fed fidus: Sådan får du en formue for din gamle bil

Det oplever de hos værkstedsportalen autobutler.dk. De har lavet en undersøgelse blandt 145.334 forskellige jobs, og de oplever et decideret boom i de dyreste mekanikerregninger.

- Hovedparten af bilerne på vejene er fra før smartphonens tid. Den danske bilpark er over ni år gammel - samtidig med at det danske vintervejr slider ekstra hårdt på bilerne, derfor ser vi flere og flere af de helt dyre reparationer, forklarer Peter Zigler, der er medstifter af autobutler.dk.

Heldigvis er der dog ting, som du selv kan gøre, hvis du ikke har lyst til at få slået bunden ud af dit budget af en ekstra dyr regning.

Det sker, hvis du trykker på stop-knappen i fuld fart

Typiske fejl ved gamle biler
Hvis du begynder at høre 'klikklik-lyde' fra din bil, når den holder stille ved lave omdrejninger, eller der kommer sort røg ud af din udstødning, så er der stor risiko for, at du har en stor udgift foran dig.

De dyreste reparationer sker næsten altid i motorens vitale dele, fordi mekanikerne skal bruge mange timer på arbejdet. Hos autobutler ser de det oftest med fejl i gearkassen og med koblingen.

- Fejl i gearkassen og koblingen er en ret normal bilreparation på grund af høj alder. Desværre er det en af den slags opgaver, hvor du som regel kommer af med noget, der svarer til en månedsløn efter skat, fortæller Peter Zigler.

Der er dog visse former for slitage i koblingen og gearkassen, som du kan undgå ved at køre rigtigt. Hvis du hører til blandt dem, som kommer til at trykke koblingspedalen ned lidt for ofte under kørsel eller glemmer at slippe koblingen helt, før du speeder op, så bør du ændre adfærd. Samtidigt kan det ofte betale sig løbende at få smurt motoren og fyldt motorolie på bilen.

Undersøgelsen viser også, at danskerne kommer for sent afsted til værkstedet, når det gælder lakskader, som kan blive overraskende dyre. Det skyldes, at en lakskade kan give store rustproblemer, hvis den ikke behandles i tide. Samtidigt kan opgaverne kræve lang tids pudsning på værkstedet, hvilket kan få den samlede pris op.

Er du enig? To ud af tre danskere vil fjerne afgifterne på elbiler