Betaler du for din nabos Tesla?

Hvad ville du have købt, hvis du ikke havde købt en Tesla?

Vild med Tesla? Se vores roadtrip til det nordjyske
Følg Biler

I sidste uge skrev min kollega her i huset - Jakob Nielsen - et interessant, underholdende men også tendentiøst blogindlæg om Tesla S, hvor han anfører, at "hver eneste solgt Tesla betyder et tab for statskassen" og at alle danskere er med til at betale for at rige mænd og kvinder kan fornøje sig i den lydløse luksusøse.

Det var noget af en påstand, mente Tesla-ejerne.

Kritikken haglede ned over Jakob, som nogle dage efter gik i brechen for at forsvare sine påstande og komme sine modstandere i møde. Derfor skriver Jakob et svar her.

Så vidt så godt - nu tænker jeg, at du forstår kernen i sagen? Så nu vil jeg gerne finde ud af hvordan det i virkeligheden hænger sammen. Om det rent faktisk er tilfældet, at Teslaejerne unddrager sig en million kroner (på fuldt lovlig vis) ved at købe en Tesla S i stedet for en Mercedes S-klasse, en BMW 7-serie eller en Audi A8, som er de biler, som i komfort og præstationer kommer tættest på en Tesla S.
TV: Kører Ford Mustang stadigvæk ad helvede til?

Disse tre biler betaler man rundt regnet en million kroner til staten for, når man køber bilen for 2 millioner kroner for en bil - det kunne f.eks. være en S-klasse, som koster 1.958.000 kroner plus det løse, som typisk løber op i 300-400.000 kr. Afgiften på den er cirka. 1,2 million kroner. Den samme bil koster i Tyskland 795.000 kr. - Der er lidt momsforskel på danske og tyske biler, men i runde tal betaler danskeren altså 1,2 mio. kroner i afgifter. for den rå bil - og det uden luksusudstyr og sikkerhedsudstyr, som i Danmark typisk beskattes med 180 procent plus momsen, som man også betaler registreringsafgift af.

Jakob Nielsen og FDM, som benytter en tilsvarende retorik, aner reelt ikke hvad statskassen går glip af, fordi de ikke ved, hvad Teslaejerne ville have købt som alternativ til Tesla S.

Vi spørger dem, der ved noget
Den eneste måde vi kan afklare spørgsmålet på, er ved at spørge Teslaejerne. De er de eneste, der ved, om de ville have købt en bil med afgifter, hvis de ikke havde købt en Tesla.

Personligt tror jeg ikke på, at alternativet til en ny Tesla er en Mercedes til den dobbelte pris, men derimod en tre år gammel flexleaset BMW-Audi-Mercedes. Den slags biler betales der nemlig ikke straksafgift på men en lille månedlig afgift mellem 0,87 og 2,37 procent plus moms, hvilket betyder at bilejeren slipper for at skulle deponere sine penge hos staten indtil han får den solgt igen. Og netop det tiltaler åbenbart bilejerne i denne indkomstklasse.

Forleden spurgte jeg en Tesla S-ejer hvad han ville købe i stedet for sin Tesla S. Han kunne aldrig drømme om at købe en tilsvarende Mercedes af to årsager:

1) Mercedes'en bliver for dyr - langt dyrere end Tesla'en med det samme udstyr.

2) En del af glæden ved at købe Tesla er tanken om at man ikke betaler afgift, men blot betaler moms.

Men hvem ved, måske Jakob Nielsen og FDM har ret? Det finder vi bedst ud af ved at spørge flere Teslajere - der er 800 af dem, så vi burde kunne få et repræsentativt svar, ik?

Jeg vil skynde mig at sige, at jeg personligt er bedøvende ligeglad med svaret - men jeg er ikke ligeglad med argumentationen. Som det er nu, står Jakob Nielsen og FDM's påstande uimodsagt.

Så derfor: Hvad du kære Tesla-ejer, have købt i stedet for jeres Tesla. Svar anonymt ved at maile til berner@eb.dk eller skriv dit svar her på Nationen!

Du kan også svare på Ekstra Bladet Bilers facebookside. Beklager at dette link ikke har duet hele dagen, det gør det nu!/Berner

 

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind