12 millioner biler tilbagekaldt på grund af livsfarlige airbags

Otte bilproducenter tilbagekalder nu 12 millioner biler i USA, fordi firmaet Takatas airbags kan være livsfarlige - danske biler bliver også berørt

12 millioner biler skal tilbagekaldes i USA over fejl på passager-airbagen. Det er Takata, der har produceret airbagen, som er sat i forbindelse med 13 dødsfald på grund af fejlbehæftede airbags. (Foto: Colourbox)
12 millioner biler skal tilbagekaldes i USA over fejl på passager-airbagen. Det er Takata, der har produceret airbagen, som er sat i forbindelse med 13 dødsfald på grund af fejlbehæftede airbags. (Foto: Colourbox)

Over 12 millioner biler skal nu tilbagekaldes i USA, fordi det viser sig, at passager-airbags produceret af det japanske firma Takata mellem 2002 og 2011 kan være livsfarlige. Det skriver Automotive News.

Airbags fra producenten er sat i forbindelse med mindst 13 dødsfald og over 100 alvorlige skader, som opstår, fordi den del af airbagen, som puster puden op, kan eksplodere og sende metalsplinter ind i kabinen med dødelig kraft.

Det er langt fra første gang, at Takata tilbagekalder deres airbags, men det er første gang, at de tilbagekalder passager-airbags. Alene Honda tilbagekalder 4,5 millioner biler, mens Fiat Chrysler kalder 4,3 millioner biler ind.

Normalt er airbags med til at redde liv, men nu har endnu en farlig airbag fra producenten Takata kostet en ung kvinde livet. (Arkivfoto: Colourbox) Bilnyheder Farlig airbag koster 17-årig pige livet

Fugtig synder
Takata påstår, at man ikke kender til uønskede eksplosioner fra den type passager-airbags, der nu bliver tilbagekaldt. Firmaet tilbagekalder dog de ældste biler først, og dem som har været udsat for høj luftfugtighed..

Meget tyder nemlig på, at fugten og alder skader airbagsne. Samtidig anslås det, at mindst 2,3 millioner af de i alt 12 millioner biler allerede har været tilbagekaldt tidligere for at få skiftet airbagen, men blot i førersiden.

Takata har længe været i uføre med sine airbags, og i den seneste omgang har man valgt at erklære 14 millioner airbags for defekte. Takata er desuden gået skridtet videre og har erklæret op mod 40 millioner airbags, som sidder i 17 forskellige bilproducenter, defekte, når vi når 2019.

10.000 danske biler
Takata begyndte at producere airbags i 1988, og i 2014 sad de på 20 procent af det globale marked. Sagen med de farlige airbags begyndte i 2013, da man tilbagekaldte 3,6 millioner biler, fordi delen, som puster puden op, kunne eksplodere.

I alt er der tilbagekaldt 50 millioner biler med airbags fra Takata på verdensplan.

I Danmark har Honda tidligere tilbagekaldt biler på grund af Takata, og det vil man også denne gang. Det drejer sig om modellerne CR-V, FR-V, Civic, Jazz og Legend, så Honda Danmark regner med at tilbagekalde i alt omkring 10.000 biler.

- I Danmark drejer det sig kun om førerairbags, som skal skiftes. I denne runde har der ikke været uheld, det er kun for en sikkerheds skyld, at vi skifter dem. Så kunderne behøver ikke at være nervøse, og vi skal nok kontakte alle kunder. De behøver ikke selv at henvende sig, og udskiftningen af airbagen sker uden beregning, forklarer Thomas Larsen, pressechef hos Honda Danmark.

Myndighederne i USA tilbagekalder nu yderligere 127.000 CR-V-modeller. I Danmark er omkring 7000 bilejere berørt. (Foto: Martin Lehmann) Bilnyheder Livsfarlig fejl: Ni personer slået ihjel af farlig airbag

11 kommentarer
Vis kommentarer