5 tips: Sådan forlænger du levetiden på dine dæk

Det er ærgerligt at blive sænket af et slidt dæk på kør-selv-ferien – her er fem tips til, hvordan du passer bedst muligt på dine dyrebare dæk

Vil du helst undgå denne situation på kør-selv-ferien? Så sørg for at følge disse fem råd, der både redder dine dæk og måske også din brændstoføkonomi. Foto: Flickr/Audrey
Vil du helst undgå denne situation på kør-selv-ferien? Så sørg for at følge disse fem råd, der både redder dine dæk og måske også din brændstoføkonomi. Foto: Flickr/Audrey

De fleste er nok interesseret i, hvor langt en bil kan køre på en liter brændstof, og hvordan man selv kan forbedre brændstofforbruget.

Men undrer du dig nogensinde over, hvordan du kan køre længere på de samme fire dæk?

Du kan forlænge dine dæks levetid betydeligt, hvis du laver små, men vigtige ændringer i dine kørevaner og i vedligeholdelsen af din bil. Det skriver mestmotor.se.

Følg disse fem smarte tricks, hvis du vil have mere ud af dine dæk - og måske endda også køre lidt længere på literen på samme tid.

Tjek på trykket
Hvis du vil være rigtig god mod dine dæk, skal du huske at tjekke dæktrykket ofte. Gerne en gang om måneden.

Mange kører helt uvidende med et for lavt tryk i forhold til producentens anbefalinger, og når man gør det, slider man ikke kun mere på bilens dæk, man forbruger også mere brændstof.

Det er dog ikke ensbetydende med, at man skal pumpe dækkene, indtil de næsten sprænger.

Et tryk, der er højere end producenten oplyser, giver nemlig ikke betydeligt bedre brændstofforbrug, og det er derfor ikke anbefalet.

De mange hårnålesving på Transfăgărășan Highway i Rumænien har sikret vejen en plads på Fords liste over verdens bedste veje. Foto: Flickr/Antony Stanley Bilnyheder Er du en god nok bilist? Her er verdens vildeste veje  

Ro på
Det er ikke kun tekniske ændringer og ordentlig vedligeholdelse, der kan sikre levetiden. Også dine kørevaner kan have indflydelse på, hvor ofte du skal poste penge i nye dæk.

De fleste ved, at en hurtig start og pludselige opbremsninger slider hårdt. En generelt roligere kørestil kan altså både øge dækkenes levetiden og forbedre din brændstoføkonomi.

Og det kræver åbenbart bare træning.

En erfaren taxachauffør kan for eksempel køre næsten seks gange så langt som en almindelig bilist på den samme type dæk.

Regelmæssige rotationsrunder
Når du alligevel roder med dæktrykket regelmæssigt, kan du også sørge for at få roteret dækkene indimellem.

Hjulene, der trækker bilen, bliver helt automatisk slidt hurtigere ned, end de to andre. Og i forhjulstrukne biler har forhjulene både kørsel, styretøj og høj vægt, der slider dem op meget hurtigere end baghjulene.

Da de fleste biler er forhjulstrukne, skal de fleste bilister altså sørge for at bytte rundt på for- og baghjul, så de slides nogenlunde ens.

Du skal heldigvis ikke rotere dæk lige så ofte, som du tjekker trykket. De fleste bilister kan nøjes med at bytte rundt, når de skifter til henholdsvis sommer- eller vinterdæk.

Grundig kontrol
Lige så ofte som du tjekker dæktrykket, bør du også tjekke dækkene for slid.

Rammer du for eksempel en fortovskant, kan det give uregelmæssigt slid på hjulet eller ændre på hjuljusteringen.

Og så er det også godt at holde øje med, om noget har sat sig fast i dækmønsteret, som kunne skabe større slid eller i værste fald punktering.

Skift i efteråret
Føler du, at dine dæk slides hurtigere, hvis de skiftes i foråret frem for om efteråret? Det er ikke noget, du bilder dig ind. Den er god nok.

Det femte og sidste trick er derfor at skifte dæk om efteråret, fordi vejene slider mindre på dækkene på denne årstid.

I foråret er vejene mere tørre og varmere, og det slider mere end efterårets koldere, glattere og mere regnvåde veje.

Du skal endelig ikke ignorere den lille lampe, der advarer om lavt AdBlue-niveau. Du kan nemlig risikere, at bilen går i stå, hvis tanken er helt tom. (Foto: Polfoto) Bilnyheder Farlig fejl: Her er advarselslampen bilejere aldrig må ignorere  

37 kommentarer
Vis kommentarer