Annonce:
Annonce:

6 sikre råd til en god bilferie

Du kan selv gøre meget for, at din ferie og især bilturen bliver en succes. Læs her, hvordan du kommer bedst frem til feriemålet

Annonce:
Følg Biler

Gør bilen køreklar

Før turen er det en god idé at få tjekket, om bilen har den korrekte mængde olie, kølervæske og bremsevæske samt er toppet op på sprinklervæsken.

Gå også en tur rundt om bilen, og få styr på, at alle pærer er i orden. Dæktrykket skal være korrekt – det giver også en bedre brændstoføkonomi, tjek også slidbanerne og for evt. udposninger efter parkeringsbump.

Et airconditionsanlæg, som virker, sikrer det kølige overblik. Du kan overveje et aircondition-tjek, der koster omkring 1.000 kr., lige som mange værksteder kan lave et ferietjek i samme prisleje.

Annonce:

Tjek også, at dit dæklappesæt eller reservehjul er i orden. Hvis du ikke har et reservehjul, kan du overveje at tage vinterhjulet med. Husk så hjulnøgle og donkraft. Tjek om du har mobilitetsservice på bilen. Har du kaskoforsikring på din bil, er du ydermere automatisk dækket af SOS-International i udlandet, der bl.a. sørger for bugsering, vejhjælp og hjemtransport.

En bil, der er rengjort i kabinen og nyvasket, er altid indbydende at køre i.

* * *

Pakning af bilen

Pak bil, så der er så få løse genstande som muligt. Få gerne dækket bagagerummet i en stationcar med dækkenet.

Ved tagboks skal du få de letteste genstande op i boksen på taget. Placer de tungeste genstande i midten af boksen. Alt skal spændes fast her, så det ikke forskubber sig ved hård opbremsning og slår hul i boksen. Vær opmærksom på tagbøjlernes maksimale lastevægt og den fartgrænse, der er angivet på boksen.

Så galt kan det gå når campingvognen begynder at slingre

Annonce:

Vær især opmærksom i en mikrobil, som er mere følsom for overvægt. En tagboks giver typisk et merforbrug på 12-15 pct. brændstof, mens en cykelholder koster 15-25 pct. Så det i nogle tilfælde måske betale sig at leje cykel eller noget af grejet på stedet.

* * *

Trafik og kø

I højsæsonen i juli og august er trafikken slem. Undgå strækningen Hamborg op til den dansk/tyske grænse så vidt muligt, og ellers kør på den uden for tidsrummet kl. 6.30 til kl.18.

Vær opmærksom på, at der er en række trafikknudepunkter i det europæiske vejnet, hvor trafikken er tæt, især på fredage og søndage samt i myldretiden på hverdage. Overvej at køre frem og tilbage midt på ugen frem for weekenderne, hvor trafikken er særlig tæt.

Tjek kø-advarsler og oversigt med vejarbejder med mere på FDM.dk eller adac.de. Lyt til meldingerne i den tyske trafikradio. Hvis du ender i en lang kø, er det i mange tilfælde bedst at blive der, fordi de mindre veje omfærdselsveje fyldes af en ny kø.

* * *

Undervejs på turen

Annonce:

Undgå at køre mere end i alt otte timer per dag. Husk at holde pause hver tredje time, hvor du skal ud af bilen og bevæge dig.

Lad være med at køre igennem hele vejen, og undgå få timers søvn på en rasteplads. Planlæg gerne overnatninger på turen, især hvis du skal helt ned til og hjem fra det sydfranske område og Italien

Vælg en ordentlig seng. Her er der penge at spare ved at køre få km væk fra motorvejen. I Tyskland falder prisen fra 70-80 euro ved overnatning i motel ved rastepladsen til ned mod 40 euro for et familieværelse – altså fra 600 – 300 kr.

Magiske momenter uden for Milano

Et mere enkelt værelse på et 'autohof', som er en stor rasteplads for professionelle, ligger prismæssigt midt imellem.

Der er også penge at spare ved at tanke brændstof de rigtige steder. Langs den tyske autobahn skal du gå efter de ubemandede stationer nogle km væk fra vejen, hvor du typisk kan spare 10 cent (75 øre) per liter benzin og 3 cent (22,5 øre) per liter diesel.

Annonce:

Samtidig kan det godt betale sig at tjekke priserne land for land. For eks. er benzin og diesel flere kr. billigere per liter i Tyskland frem for Italien. Se priserne på FDM.dk

* * *

Fartkontrol

En række lande har strammet op på fartkontrol og bødekrav. Du skal især være opmærksom på steder med vejarbejde, hvor du typisk må køre 50-80 km/t, og hvor bødetaksterne lige som herhjemme er fordoblede.

Denne ting provokerer os mest i trafikken

I nogle lande er der kvikbetaling af p-bøder, så det er billigst at få den ud af verden omgående, da den stiger gradvist.

P-bøder og fartbøder kan indkræves på tværs af landegrænserne.

* * *

Miljømærker

I en række lande kræves der miljømærker for at måtte køre ind i bestemte storbyer. Det gælder for eks. i Berlin.

Disse mærker kan du købe hjemmefra hos bl.a. Applus og FDM. Til de tyske byer er prisen omkring 150 kr. for mærket, der gælder hele bilens levetid. Du skal dog være opmærksom, at mærkerne til Frankrig kun kan købes online.

Det koster cirka 5 euro, små 40 kr., men leveringstiden er 30 dage, så man skal være hurtigt ude. Bøden for ikke at have en miljømærke i ruden er 68-375 euro eller 510 kr. til 2.800 kr.

Top 5 for kør-selv-ferie

Tyskland: 14 pct.

Italien: 10 pct.

Norge: 9 pct.

Sverige: 9. pct.

Frankrig: 5 pct

Norge og Sverige er på en delt tredjeplads.

 

Kilde: Applus, som har spurgt 1.223 bilister

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: