Årets bedste brugtbil er en næsten fejlfri tysker

Årets Brugtbil 2016 er BMW 3-serie årgang 2008-2012, der beskrives som en næsten fejlfri køremaskine til meget rimelige priser

BMW 3-serie årgang 2008-2012 er ikke bare en køremaskine; den er også en bundsolid bil, som fås i et utal af varianter og til fornuftige priser. Derfor er den kåret til Årets Brugtbil 2016. (Foto: Karsten M. Lemche)
BMW 3-serie årgang 2008-2012 er ikke bare en køremaskine; den er også en bundsolid bil, som fås i et utal af varianter og til fornuftige priser. Derfor er den kåret til Årets Brugtbil 2016. (Foto: Karsten M. Lemche)

Er bilbudgettet på ca. 200.000 kr., og drømmer du om en lækker, brugt firmabil fra en af de velrenommerede sydtyske bilproducenter frem for en kedelig basismodel i Golf-klassen?

Juryen bag Årets Brugtbil har kåret BMW 3-serien i årgangen 2008-2012 som årets vinder foran Ford Focus, Toyota Avensis på tredjepladsen og Nissan Qashqai samt Honda Jazz på de efterfølgende placeringer.

Det er 11. gang, at en bredt sammensat jury af motorjournalister fra bl.a. Ekstra Bladet, tekniske eksperter fra FDM og Applus Bilsyn samt en repræsentant fra forhandlerorganisationen DBFU kårer Årets Brugtbil, og kåringen er med til at beskrive de mange forskellige elementer, der gør en brugtbil til et godt køb.

Du kan spare titusindevis af kroner på at privatlease en Honda Civic Tourer frem for at købe. (Foto: PR) Biler Privatleasing: Sådan sparer du 64.000 kroner på en helt ny bil

Solid og efterspurgt
Jan Lang, Bilbasens pressetalsmand og ankermand bag kåringen, er ikke i tvivl om, hvorfor BMW'en vinder.

- Det er en meget solid brugt bil og en model, som rigtig mange går og drømmer om. Nu har den så taget en stor afskrivning, så den er til at komme i nærheden af, siger han.

Interiøret begynder at se gammelt ud med udtalt mangel på infotainment, og mange 3-serier til salg er skrabede med hensyn til udstyr. Testbilen har klimaanlæg, men det er der mange andre, som ikke har. (Foto: Karsten M. Lemche)
Interiøret begynder at se gammelt ud med udtalt mangel på infotainment, og mange 3-serier til salg er skrabede med hensyn til udstyr. Testbilen har klimaanlæg, men det er der mange andre, som ikke har. (Foto: Karsten M. Lemche)

BMW 3-serie er en populær model på brugtbilmarkedet, og juryen har vurderet, at den både mekanisk og økonomisk er et godt køb. Det er biler, som i den populære 318d-version kostede mindst 450.000 kr. fra ny, men som nu kan fås til under det halve.

Ikke dyr i service
BMW'en har solide motorer uden skavanker og er godt rustbeskyttet.

Samtidig afliver kåringen en gammel fordom; at BMW skulle være dyr at vedligeholde. Alt i alt koster en 3-serie med dieselmotor ca. 2,50 kr. pr. km at holde kørende over tre år, og dermed er omkostningerne til en BMW 3-serie på niveau med mellemklassens gennemsnit.

- BMW 3-serie er med sin høje kvalitet, gode materialer og logiske opbygning en oplagt vinder. En sportslig bil med fantastisk komfort og super køreegenskaber, der kan forføre de fleste. Der er samtidig meget få fejl ved syn og test, siger Martin Gregersen, bilinspektør og repræsentant for Applus Bilsyn.

Biler Her er årets bedste brugte biler

På Bil Magasinet er brugtbilekspert og manden bag en lang række guides til brugte biler, Steen Bachmann, ikke mindre begejstret.

- Vi har ikke hørt om generelle fejl på modellen. Den er billig at holde kørende og kan generelt køre langt på literen, hvis man vil. En velholdt model er en genvej til en køreglad bil for hele familien, og den er til at betale, siger Steen Bachmann om modellen, der internt hos BMW hedder E90 for sedan og E91 som stationcar.

Vognen kom i 2005, men selvom de første årgange også er glimrende biler, er det den forbedrede udgave fra 2008, der vinder.

Afstemningsresultat, Årets Brugtbil 2016

BMW 3-serie 2008-2012: 160 point

Ford Focus 2011-2014: 150 point

Toyota Avensis 2009-2012: 85 point

Nissan Qashqai 2010-2014: 70 point

Honda Jazz 2009-2015: 45 point

Facelift gør den bedre
Ifølge Jan Lang fra Bilbasen er det ikke tilfældigt, at det er den faceliftede årgang 2008-2012, der har vundet.

Optisk set er det svært at se forskel, men BMW lavede nogle afgørende opdateringer af softwaren i dieselmotoren, som gør den langt mere holdbar, forklarer han. Jan Lang vurderer dieselmotorerne i 3-serien til at være nogle af markedets mindst problemfyldte, men opfordrer til, at man altid undersøger motoren for tilsodning, inden man køber, eventuelt med en mekanikers hjælp.

Bedre end forgængeren
Også det store testinstitut i Tyskland, TÜV, vurderer BMW'en til at ligge på et højt niveau.

- BMW E90 hører klart til de biler, der har få mangler, og er på et markant højere niveau end forgængeren, E46 fra 1998 til2005, skriver organisationen i sin årlige vurdering af bilerne.

Stort udbud
BMW 3-serien er en eftertragtet model på brugtbilmarkedet, men den gode nyhed til bilkøberne er, at der er et stort og varieret udbud til salg. På Bilbasen er der lige under 400 eksemplarer til salg af den modelgeneration, der er kåret som Årets Brugtbil, og det brede udbud betyder, at man f.eks. kan få en 318d fra 2009 til ca. 160.000 kr.

En række bilforhandlere tilbyder privatleasing af vinderbilen. Det koster typisk ca. 3.000 kr. om måneden for en 318d med en førstegangsydelse på knap 20.000 kr.

Stationcar-varianten er den mest populære, men der kan være 30.000-40-000 kr. at spare ved at vælge den klassiske sedan. Uanset valg er 3-serien imidlertid ingen specielt rummelig bil. (Foto: Karsten M. Lemche)
Stationcar-varianten er den mest populære, men der kan være 30.000-40-000 kr. at spare ved at vælge den klassiske sedan. Uanset valg er 3-serien imidlertid ingen specielt rummelig bil. (Foto: Karsten M. Lemche)

Der er penge at spare, typisk 30.000 kr., ved at vælge en sedan frem for den mere populære stationcar, Touring. Prisen kan falde yderligere, hvis man vælger 3-serien med de firecylindrede benzinmotorer kaldet 316i, 318i og 320i, som til gengæld ikke har samme trækkraft ved lave omdrejninger, fordi de ikke har turbo.

Topkarakter i sikkerhed
Den faceliftede udgave kan kendes på de manglende øjenbryn oven på de typiske 'nyrer', som også er blevet større. Desuden ses en anden type frontspoiler, baglygter med LED-teknologi, en modificeret bagklap og større sporvidde.

Prikken over i'et er topkarakter i sikkerhedstest fra 2005 og fuld sikkerhedspakke med seks airbags og ESC-antiskrid.

Affjedringen sørger effektivt for, at stressende riller og rumlerier i vejbanen ikke kan mærkes i rattet eller pedalerne, og på motorvejen er den retningsstabil som et lyntog.

Skal familien køre rundt i den grønneste af alle grønne familiebiler, skal du ifølge britiske 'What Car?' have fingrene i en Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC, som kører 21,9 kilometer på literen. (Foto: PR) Bilnyheder Top 10: Disse familiebiler kører længst på literen

Til gengæld må man leve med, at designet begynder at se gammelt ud, at udstyret oftest er spartansk, og at en BMW 3-serie langtfra byder på samme plads som en snusfornuftig Skoda Octavia Combi eller en Ford Mondeo.

Endelig et tip til nørderne:

Vil du give køreglæden en ekstra tand, skal du gå efter en 3-serie med et rat fra topmodellen, M3, som med en tyk ratkrans og lækkert læder passer perfekt til den køreglade tysker. Alternativt kan det eftermonteres for ca. 5.000 kr.

10 kommentarer
Vis kommentarer