Årets brugtbiler - det mener juryen

Her er hvad juryen mener om Årets Brugtbil 2015

Juryen bag Årets Brugtbil - og herunder Ekstra Bladet Biler - har kåret Mercedes C-klasse som vinderen i år. Dét er måske overraskende for nogen, men Mercedes C-klasse er på mange måder en bil, der fuldender billedet af den perfekte brugtbil.

 

Her på Ekstra Bladet var vi ikke så meget i tvivl da de fem kandidater, som var udvalgt blandt de 100 mest solgte brugtbiler i 2014, havde en Mercedes C-klasse med på listen.

Her er de fem kandidater til Årets Brugtbil

Citroën DS3: 2010-2014
Der er 272 brugte eksemplarer til salg på BilBasen, til priser fra 89.900 kroner til 449.900 kroner.

Reservedelsprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 121

Serviceprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 114

TCO* for de fire mest udbudte varianter er: 2,24 kr/km

Mercedes C-klasse: 2007-2011
Der er 299 brugte eksemplarer til salg på BilBasen, til priser fra 150.000 kroner til 899.000 kroner

Reservedelsprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 183

Serviceprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 154

TCO for de fire mest udbudte varianter er: 3,31 kr/km

Nissan Qashqai: 2010-2014
Der er 342 brugte eksemplarer til salg på BilBasen, til priser fra 149.900 kroner til 436.90 kroner

Reservedelsprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 102

Serviceprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 99

TCO for de fire mest udbudte varianter er: 2,88 kr/km

Opel Insignia: 2008-2013
Der er 288 brugte eksemplarer til salg på BilBasen, til priser fra 127.000 kroner til 499.800 kroner

Reservedelsprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 98

Serviceprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 108

TCO for de fire mest udbudte varianter er: 2,81 kr/km

Peugeot 508: 2010-2014
Der er 108 brugte eksemplarer til salg på BilBasen, til priser fra 149.800 kroner til 399.900 kroner

Reservedelsprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 149

Serviceprisindekset for de fire mest udbudte varianter er: 122

TCO for de fire mest udbudte varianter er: 3,01 kr/km

*De totale omkostninger ved at eje bilen.

Beregningerne er foretaget af FDM

Bilen har et lavt såkaldt TCO - på almindelig dansk betyder det, at den er billig at holde kørende. Samtidig er den en af de biler, der klarer sig bedst i forskellige pålidelighedsundersøgelser.

C-klasse er hamrende godt skruet sammen. Den har et flot tal i britiske Reliability Index og den er den bedste mellemklassebil i årets Tüv Report, der indsamler data fra de tyske synshaller og fra bilmagasinet Auto Bilds klagedatabase. Den anden store synsvirksomhed i Tyskland, DEKRA, har også udelukkende grønne mærkater på en Mercedes-Benz C-klasse i modelrække W204. Og med høj pålidelighed er første forhindring på vejen mod toppen vel overstået.

Dieselerne er måske usexede, men stabile og bomstærke. Og hvis du kan, så gå uden om kompressormodellerne. Simpelthen fordi de er de mindst interessante motorer, som i øvrigt blev erstattet af bedre turbomotorer ved faceliftet i 2012.

Billige i drift
De fleste af medlemmerne af juryen synes at netop TCO'en "Total Cost of Ownership" eller på godt dansk: "hvad koster det at holde skidtet" er noget af det, der tæller mest i vurderingen af en brugt bil. En af mine kolleger har blandt andet af den årsag C-klassen på sin favoritplads:

Ebbe Sommerlund har i mange år har beskæftiget sig hovedsageligt med brugte biler.

- Der var engang en Mercedes-Benz altid kunne køre en million km - om end de sidste 600.000 ville foregå i Egypten. Sådan en bil er C-klassen fra 2007. Den er pålideligheden selv og så er den en fremragende bil til de lange ture. Godt nok er den ikke billig, men den holder prisen fornuftigt, så på den lange bane er det ikke meget dyrere at have en stjerne på hjelmen, når vi taler C-klassen.

Se også: Ekstra Bladets personlige favorit

En del af vores kolleger stemte dog anderledes:
På Ekstra Bladets trykte avis valgte Christian Schacht Nissan Qashqai:

- På trods af nogle år på bagen er Nissan Qashqai fortsat en flot bil,  men vigtigst af alt: Teknikken er ganske problemfri. Samtidig er den en ganske rummelig bil til familien, der værdsætter en høj kørestilling, frem for et enormt bagagerum, som er den klassiske stationcars styrke.

Se også: Ka' Qashqai bruges som brugt

Solid Opel
Martin Gregersen, der om nogen har mere end en mavefornemmelse for hvad der er en god brugtbil i kraft af sin stilling som bilinspektør for bilsynsvirksomheden Applus, vælger Opel Insignia som sin favorit.

Vi vil ha stort, når det er brugt

- Det er en velbygget kvalitetsbil fuld af komfort og køreglæde, og det gør, at jeg mener, at Opel Insignia bør vinde prisen som bedste brugt bil 2015.

David Knudsen fra Bilbasen har en fjerde favorit, nemlig Peugeot 508:

- Peugeot 508 er en dejlig familiebil med mega meget plads og fås i alle karosserivarianter. Den har nu været på det danske marked i 4 år og har taget en rimelig afskrivning, så man får meget bil for pengene!

 

VW er for dyr
Et bilmærke til aldrig når til tops i afstemningen er interessant nok Danmarks mest populære bilmærke, når det gælder nye biler: nemlig VW.

Ifølge Karsten Meyland Lemche, journalist hos FDM, er årsagen til at VW ikke kommer på tronen i konkurrencen om at blive Årets Brugtbil, at de er lidt for dyre som brugt.

 

- Når du ser på brugte biler spiller prisen ind, og vores kolleger synes nok at brugtpriserne på VW-modeller er for høje. VW har heller ikke det bedste ry blandt andet pga. gearkasse og knastkædeproblemer, men det betyder ikke, at jeg partout synes, at det er dårlige biler, men skal blot sikre sig, at bilen er i orden inden man begiver sig ud i et køb, siger Karsten Lemche til Ekstra Bladet, og oplyser samtidig, at han selv var tæt på at stemme Golf 6 ind som en af sine favoritter.

Den med at VW skulle være for dyr deler Jan Lang, som er journalist på Bilbasen.dk ikke med FDM's Karsten Lemche:

- Jeg har den grundlæggende holdning, at den kan være nok så dyr, bare den er godt konstrueret. Der skal ikke komme overraskelser. En brugt bil skal bare være billig i drift, forklarer Jan Lang.

Fokus på gode dyder
Det er tiende år i træk, at en jury sammensat af motorjournalister og branchefolk sætter fokus på de gode dyder som en brugtbil bør indeholde for at være et godt køb. Hvert år bliver der handlet omkring 450.000 brugtbiler i Danmark, og kåringen er med til at beskrive de forskellige elementer, der gør en brugtbil til et godt og sikkert køb.

 

 

15 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere