Apropos diesel-skandalen: Så slem var Audis krise i 1980'erne

For 30 år siden var en skandale ved at koste Audi livet i USA. Dengang var det bare et helt andet problem end udledning, man boksede med i VW-koncernen

Audi 5000 var en amerikansk version af 100/200-modellen, men salget stoppede efter en serie uheld, hvor føreren trådte på speederen i stedet for bremsen. Foto: PR
Audi 5000 var en amerikansk version af 100/200-modellen, men salget stoppede efter en serie uheld, hvor føreren trådte på speederen i stedet for bremsen. Foto: PR

I forsøget på at blive verdens største bilkoncern har VW glemt en vigtig lektion. Det er nemlig ikke første gang, at koncernen har en alvorlig krise i USA. For godt 30 år siden var datterselskabet Audi i fokus.

I midten af 1980’erne begyndte der at dukke rygter op om, at 5000-modellen fra Audi undertiden pludselig begyndte at accelerere - uden at føreren af bilen trådte på speederen - med flere døde og kvæstede til følge.

Se også: Volkswagen taber terræn på EU-bilmarked efter skandale  

I 1986, hvor sagen nåede sit højdepunkt, benægtede Audi over for myndighederne, at problemet skyldtes en fabrikationsfejl. Alligevel meddelte Audi, at man ville installere en låsemekanisme, der skulle forhindre problemet i at opstå.

Kvinder og ældre bilister
Krisen sluttede i 1989, da de amerikanske myndigheder konkluderede, at den primære årsag til pludselig acceleration var, at føreren kom til at træde på speederen i stedet for bremsepedalen, og at de involverede oftest var kvinder eller ældre mennesker.

Alligevel måtte Audi ændre bilens amerikanske navn og lide et milliardtab på det amerikanske marked. Det skyldtes ikke mindst, at de var alt for lang tid om at erkende problemets omfang, og at de var for tillukkede i deres kommunikation.

Se også: Volkswagen tvinges til at tilbagekalde 2,4 millioner biler  

Jeg ved godt, at 1980’erne er længe siden, men tænk, hvis Audi-miseren fra dengang var blevet indprentet i alle ansatte og ikke mindst chefer. Så ville koncernen næppe have gamblet med troværdigheden, der truer med at sætte VW-gruppen år tilbage på trods af, at man denne gang har været hurtige til at undskylde, undersøge sagen og forsøge at komme med en løsning i dieselskandalen.

21 kommentarer
Vis kommentarer