S vil tvinge vinterdæk på borgernes biler

I sne og sjap skal vinterdæk være lovpligtige ligesom i Norge og Sverige, mener S. Svært at håndhæve, siger SF

Når vintervejene er glatte, skal de mere skridsikre vinterdæk være tvungne.

Sådan lyder forslaget fra Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, skriver Nordjyske.

- Vi kan se, at der stadig er en større gruppe folk, der kører uden vinterdæk eller helårsdæk. Det betyder dels, at de er til fare for sig selv og for andre, siger han til avisen.

Se dokumentationen:

Sommerdæk er livsfarlige på glat vej. Forskellen på våd asfalt var i bedste fald ligegyldig, som du kan se af videoen herover, men på glatbane var forskellen dræbende: Når bilen med vinterdæk stod stille, kørte bilen med sommerdæk stadig 42 km/t - en dræbende fart. vinterdækkene står stille efter 65 meter. Foto: Tariq Mikkel Khan Bilnyheder - 26. jan. 2011 - kl. 10:12 TV: Sommerdæk giver nul sikkerhed på glat vej

- Det betyder også, at de kan genere trafikken, så der bliver en masse forsinkelser og andet. Det er i det lys, at vi vil komme med det lempelige forslag, at det skal være påbudt at køre med vinterdæk eller helårsdæk de dage, der er glat føre, tilføjer han.

LÆS OGSÅ:

Se også: Vinterdæk er farlige, mener Trafikstyrelsen

Regeringspartiet SF er ikke specielt varm på obligatoriske vinterdæk, men vil ikke afvise regler og lover at lytte til Rasmus Prehn.

Trafikordfører og politisk ordfører Jonas Dahl (SF) anbefaler vinterdæk i vintervejr, men mener, at en regel bliver svær at håndhæve.

- Man kan ikke lovgive mod tåber, og man er tåbe, hvis man kører med glatte sommerdæk i sne og sjap, siger han.

Folketingets største parti, Venstre, er klart imod obligatoriske vinterdæk. Trafiksikkerhedsordfører Karsten Nonbo (V) mener, at folk selv er i stand til at afgøre, hvornår de skal bruge vinterdæk.

- Vi overlader det til den sunde fornuft at sætte vinterdæk på, når der er optræk til vintervejr, siger Karsten Nonbo til Nordjyske.

Trafikstyrelsen mener ikke, at der bevis for, at sikkerheden forbedres, hvis alle havde vinterdæk. Men det vil klart blive lettere at komme frem. Styrelsen har ingen planer om en bekendtgørelse om obligatoriske vinterdæk.

Prehn vil forelægge det socialdemokratiske forslag for transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

I Norge og Sverige kræver loven vinterdæk, når der er sne, sjap eller is på vejen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere