Urimelig afgift på sikre lygter

De bedste og sikreste lygter er for dyre pga. afgifter, mener FDM. Rådet for Sikker Trafik er dog i tvivl om lygterne giver ekstra sikkerhed: Måske vil folk bare køre stærkere

En ny type intelligente forlygter giver både bedre lys og skaber mere sikkerhed på vejene, viser stor test. Men afgifter gør lygterne for dyre for danskerne, kritiserer FDM.

En ny type forlygter til biler lyser nemlig så godt, at de nærmest gør nat til dag. ( SE TV-indslaget og find ud af hvordan de virker!)

Men de såkaldte aktive xenonlygter gør mere end at lyse vejen op. Lygterne kommer nemlig med en række finesser, som automatisk op- og nedblænding og lysspredning ved vejkryds. Dermed giver de ikke bare bilisten et bedre udsyn, når mørket er faldet på, men øger også sikkerheden på vejene.

Rådet for Sikker Trafik: Lige præcis de lygter kan få folk til at køre stærkere

- De aktive xenonlygter lyser ikke bare bedre og skarpere end andre typer lygter. Derfor har vi også svært ved at se fornuften i, at lygterne er afgiftsbelagt, som tilfældet er, siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

LÆS OGSÅ:

Se også: Minister sylter sikkerhedsudstyr

30.000 i afgifter
Afgifterne betyder, at bilejere må betale op til 30.000 kroner i afgifter alene for at få de sikrere forlygter. Det betyder reelt, at lygterne på lige fod med andet afgiftsbelagt sikkerhedsudstyr kun sjældent vil finde vej til de danske biler.

Modsat almindelige xenonlygter styres de nye aktive af et lille kamera, der sidder i bilens forrude. Det gør dem blandt andet i stand til selv at blænde op og ned ved modkørende biler, ligesom de også drejer med rundt i sving, så mest muligt af vejbanen er oplyst. Seneste skud på xenon-stammen er lygter, der selv kan blænde ned i bestemte dele af lyskeglen, så man i princippet kan køre med langt lys hele tiden uden at blænde forankørende.

Derfor appellerer FDM endnu en gang til politikerne om at afgiftsfritage den slags udstyr.

Hos Rådet for Sikker trafik er man dog ikke sikker på, at det lige er xenonlys, der skal afgiftlempes.

Vi har meget fokus på systemer, der kan øge sikkerheden, men lige præcis bedre lygter kan jo faktisk - jeg siger ikke det sker - men det kan få folk til at køre stærkere - og så er vi jo lige vidt, siger dokumentationschef Jesper Sølund fra Sikker Trafik.

Ifølge Jesper Sølund skal det kunne dokumenteres at det har den fornødne effekt.

Hos Rådet for sikker Trafik ser man hellere at man afgiftlettede systemer, som kan være med til at øge opmærksomheden i trafikken, f.eks. træthedsindikatorer eller autobremser, der opdager farer og advarer føreren og evt. bremser bilen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere