Annonce:
Annonce:

Kommunist-bossens VeloSoleX

AutoGalleriet tager forskud på byjubilæum med særudstilling om knallerten i 100 år

En af initiativtagerne til den store knallertudstilling, Chr. Langborg-Hansen, Herning, med kommunist-bossen Knud Jespersens gamle VeloSoleX, der nu tilhører en midtjysk overlæge. (Foto: Gorm Albrechtsen)
En af initiativtagerne til den store knallertudstilling, Chr. Langborg-Hansen, Herning, med kommunist-bossen Knud Jespersens gamle VeloSoleX, der nu tilhører en midtjysk overlæge. (Foto: Gorm Albrechtsen)
Annonce:
Følg Biler

Det foretrukne befordringsmiddel for en kommunistisk partiboss er efter manges mening en sort limousine. Gerne pansret og enten af amerikansk oprindelse eller en dårlig østeuropæisk kopi.

Den karismatiske danske kommunistleder Knud Jespersen (1926-1977) var ingen undtagelse. Han valgte også sort til sit køretøj, men hans foretrukne transportmiddel i 1950'erne var hverken en amerikansk eller en russisk limousine. Ikke engang en østtysk. Det var en beskeden, fransk VeloSoleX-knallert, årgang 1955.

Netop denne knallert fra de år, hvor han blev landskendt som en organisator og politisk inspirator, er en af sjældenhederne på en udstilling i Herning. Her er AutoGalleriet blandt de første til at markere Hernings 100 års købstadsjubilæum i 2013.

Annonce:

Fra boss til bokser
Med udstillingen 'Knallerter i 100 år' i perioden 2. december 2012 til 3. marts 2013 tager arrangørerne fra AutoGalleriet og Veteranknallertklubben Aktiv forskud på jubilæumsåret. Det sker ud fra ønsket om at understrege den ofte oversete knallerts betydning i den motorhistoriske udvikling – både i storby og ude på heden.

Knud Jespersen var fra valget som formand i 1958 frem til sin død i december 1977 den absolutte hovedfigur i Danmarks Kommunistiske Parti. Ved det særprægede valg af en fransk øko-knallert som sit foretrukne befordringsmiddel i sine yngre dage, signalerede den populære formand også sin tilknytning til arbejderne på gulvet.

Den ydmyge VeloSoleX model 330, årgang 1955, sled sine første dæk på Amager og fik den professionelle bokser Martin Hansen som sin næste ejer.

En knægt i bekendtskabskredsen på Amager overtog derefter den nu temmelig brugte Velo i 1963, og kørte på den et par år, før den blev deponeret i adskilt stand på forældrenes loft frem til 1989. Siden iværksatte dens ejer, der nu er overlæge i Midtjylland, en restaurering, hvormed den røde tråd er knyttet op til vore dage, hvor den gamle kommunist-knallert udstilles i Herning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: