Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Nu vanker der bøder til bilsynet

15.000 farlige biler kører rundt på vejene. En ny bødeordning vil mindske antallet til 3.000

Trafikstyrelsen regner med at nedbringe antallet af potentielt farlige og/eller forurenende biler fra 15.000 til 3.000 biler med en ny bødeordning
Trafikstyrelsen regner med at nedbringe antallet af potentielt farlige og/eller forurenende biler fra 15.000 til 3.000 biler med en ny bødeordning

Med en simpel bødeordning er der rigtig meget der tyder på, at antallet af farlige biler på de danske veje er drastisk for nedadgående. Udebliver du fra periodisk syn, bliver du nemlig fremover præsenteret for en klækkelig bøde på 2.000 kr. Og endnu en bøde på samme 2.000 kr., hvis du efter en bestemt periode endnu ikke har haft bilen til syn.

Det er vigtigt at få usikre og forurenende biler væk fra vejene. Derfor har Trafikstyrelsen nu indført administrative bøder, hvis man trods gentagne påmindelser udebliver fra syn med sit køretøj.

Før var det sådan, at hvis køretøjet ikke blev fremstillet til syn, blev der efter en vis periode givet besked til politiet, som kunne inddrage nummerpladerne og udstede bøder til ejeren.

- På trods af det, kørte omtrent 15.000 køretøjer usynede rundt på de danske veje, fortæller konsulent Henning Vadstrup fra Trafikstyrelsen.

Hollandsk inspiration
Men et studieophold i Holland, der har haft stor succes med at nedbringe antallet potentielt usikre og forurenende biler på vejene, gav den danske Trafikstyrelsen et hint til hvordan man kunne neddbringe det tal: Før hollænderne begyndte at indføre bøder udeblev hele ni procent af køretøjerne fra syn. Men med en ny, administrativ bødeordning faldt tallet til blot to procent.

- Og herhjemme har resultatet bestemt også været til at få øje på, fortæller Henning Vadstrup.

LÆS OGSÅ:

Se også: Bilsyn en gang om året

Enorme resultater
I de to to uger Trafikstyrelsen har kørt med den nye ordning, ser styrelsen en forbedret respons fra ejerne på at få bilerne synet. Det danske tal for synsudeblivelse ligger nu helt nede på 1,6 procent, og Trafikstyrelsen tror, at vi i Danmark opnår samme positive langtidseffekt som hollænderne.

- Et realistisk estimat er, at vi opnår en reduktion med faktor 5 fra de 15.000 usynede biler til godt 3.000 biler på vejene.

Helst fri for bøderne
Og det er man glade for hos Trafikstyrelsen, som ifølge Henning Vadstrup helst er fri for at uddele bøder. Den nye ordning skal udelukkende motivere bilejeren til at få bilen synet eller aflevere nummerpladerne på den usynede bil.

Men selv om Trafikstyrelsen ikke har det som primært formål at udstede bøder, kan du alligevel ikke sno dig uden om bøden ved at skynde dig til synshallen og tale for din syge moster. Hvis du ikke betaler, henter Trafikstyrelsen pengene gennem Skat.

Og hvis du efter gentagne henvendelser fra Trafikstyrelsen ikke har lagt vejen forbi synshallen, kommer politiet og klipper pladerne. Men inden da får du endnu en 2.000 kroner bon fra Trafikstyrelsen, så du i alt må punge 4.000 kr. ud.

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen