Verdens mest avancerede bil

Mercedes griber ind i din kørsel, hvis det er nødvendigt. Se hvad den næste S-klasse kan

Med et nyt system, som Mercedes kalder intelligent Drive vil den kommende S-klasse være udstyret med et hidtil uset antal følere, der advarer dig mod tværgående trafik og også forbereder bilen og dermed passagerne på forestående ulykker. Den næste S-klasse vil desuden ikke benytte én eneste almindelig elpære!
Med et nyt system, som Mercedes kalder intelligent Drive vil den kommende S-klasse være udstyret med et hidtil uset antal følere, der advarer dig mod tværgående trafik og også forbereder bilen og dermed passagerne på forestående ulykker. Den næste S-klasse vil desuden ikke benytte én eneste almindelig elpære!

Mercedes har en lang tradition for at præsentere nye teknologier. Og det er som regel i den udstyrstunge S-klasse, at nyhederne bliver præsenteret. S-klasse var f.eks. først med presafe-systemet i 2002, som forberedte bilen på en forestående kollision ved at rette sæderne op, lukke soltag og sideruder.

Faktisk er det sådan, at Mercedes i hver ny generation af S-klasse præsenterer ny teknologi, og det sker også for den kommende S-klasse. Intelligente systemer vil i fremtiden kunne analysere komplekse situationer og registrere eventuelle farlige situationer i trafikken.

Forhindrer 20.000 ulykker
Tag for eksempel Mercedes nye Cross-Traffic Assist, der alarmerer mod tværgående trafik. Systemet sætter automatisk tryk på bremsesystemet, så standselængden bliver så kort som muligt, hvis føreren træder på bremsen Baseret på et studie over ulykker (GIDAS) regner Mercedes med, at alarmen vil kunne forhindre eller formindske skaderne for 27 procent af alle ulykker i vejkryds, der medfører personskade.

- Det er 20.000 ulykker om året alene i Tyskland, siger Professor. Dr. Thomas Weber, chef for Mercedes-Benz Cars Development.

LÆS OGSÅ: Billig offroader

Slut med el-pærer
Den nye S-klasse bliver den første personbil i verden, der leveres uden én eneste traditionel lyspære. Fordelen er, at lygternes energiforbrug i den nye S-klasse er nede på en fjerdedel af en bil med traditionelle lygter. Med ny computerstyret LED-teknik er det muligt at køre med det lange lys tændt hele tiden: Bilens computer maskerer lyset, så modkørende og trafikanter foran ikke bliver blændet.

Seleairbags
Den nye S-klasse får selestrammere og selekraftbegrænsere for og bag, men også airbags i selve selerne på bagsædet.

Pre-safe plus
Systemet blev introduceret for 10 år siden og er videreudviklet i den nye S-klasse. Det forbereder bil og personer i bilen på en uundgåelig kollision ved at stramme seler, lukke vinduer og soltag, og rette sæder op, så stolene yder maksimal sikkerhed. Nyhed i 2013 bliver en automatisk kollisionsalarm, der selv bremser bilen ved fare for kollisioner under 50 km/t. Systemet virker også, hvis der træder en fodgænger ud foran bilen.

I 2013 virker systemet også på kollisioner bagfra, blandt andet ved at forberede antipiskesmæld-nakkestøtter og stramme selerne, så de beskytter mest muligt mod påvirkninger bagfra. Hvis det er muligt trækker selerne personerne væk fra den retning, hvor kollisionen kommer fra, for at aflede og dermed mindske de skadelige kræfter, der kan være i forbindelse med en kollision. Når kollisionen er sket, kan systemet bremse bilen, så der ikke sker yderligere ulykker.

Parkerer selv
Mercedes P-assisten er videreudviklet, så føreren kun skal køre så tæt på p-pladsen, at bilen registrerer den. Føreren skal aktivere systemet, sætte bilen i gear og trykke let på speederen for at starte det, men herefter kører bilen selv ind på p-pladsen uden at man rører rat eller pedaler.

To radarer
Intelligent Drive kalder Mercedes et system som består af to radarer: èn med en rækkevidde på 200 meter og en på 60 meter. Forrest er her også et infrarødt kamera til Night View-systemet, der rækker 160 meter. Øverst på forruden sidder et såkaldt stereo multipurpose kamera med 500 meters rækkevidde og 3D-genkendelse, der bl.a. bruges til at genkende vejskilte.

Bagtil har bilen en radar med rækkevidde på 80 meter for registrering af kollisioner bagfra, og en radar med rækkevidde på 0,2-30 meter. Endelig er her ultralydssensorer hele vejen rundt for at styre p-assistenten.

De mange følere bruges blandt andet til at styre træthedsassistenten, der registrerer, om føreren er træt. Nyhed er mulighed for at indstille, hvor sensitiv assistenten skal være.

360 graders udsyn
Verdens største simulator for kørsel i personbiler er bygget hos Daimler AG i Sindelfingen i det sydlige Tyskland. Den har 360-graders udsyn og kan bevæge bilen i alle retninger for at simulere realistiske forhold. Forskere, ingeniører og dataeksperter arbejder i simulatoren, men tester og udvikler også de nye systemer med millioner af test-kilometre under alle tænkelige vejr- og vejforhold.

Daimler AG's kæmpe simulator har plads til en personbil. Den kan bevæge sig på den 12 meter lange skinne, så man kan efterligne katastrofeopbremsninger og sideværts påvirkninger.

En række af systemerne her i artiklen bliver standard på den nye S-klasse, mens de øvrige vil kunne fås som ekstraudstyr. S-klasse forventes præsenteret i Genève i februar eller i Frankfurt i september 2013. Vi følger sagen.

1 af 2 Verdens største simulator for kørsel i personbiler er bygget hos Daimler AG i Sindelfingen i det sydlige Tyskland. Den har 360-graders udsyn og kan bevæge bilen i alle retninger for at simulere realistiske forhold.
2 af 2 Med et nyt system, som Mercedes kalder intelligent Drive vil den kommende S-klasse være udstyret med et hidtil uset antal følere, der advarer dig mod tværgående trafik og også forbereder bilen og dermed passagerne på forestående ulykker. Den næste S-klasse vil desuden ikke benytte én eneste almindelig elpære!
kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen