Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Gør et kup i gamle biler

Auktion på Aalholm: Der er biler for alle størrelse pengepunge, når Aalholms biler bliver sat til salg søndag

En flot, hestetrukken brandsprøjte til omkring 3.000 kr. eller en Ferrari 250 GT/E til omkring 400.000 kr. - du bestemmer selv niveauet, når en meget stor del af de oprindelige biler fra Aalholm Automobilmuseum bliver solgt i dag.

Aalholm Automobil Museum var oprindelig et af Europas største bilmuseer og omfattede oprindelig omkring 200 biler, togvogne, brandsprøjter, motoriserede tricykler fra år 1886 og frem.

Museet, der ligger ved et af Danmarks ældste middelalderslotte en smule vest for Nysted på Lolland, blev grundlagt i 1964 af bilsamleren Baron J. O Raben-Levetzau, som satte gang i indsamlingen. Se hele listen af biler til salg her.

Købte biler i hele verden
Baronen begyndte sit bileventyr med en spektakulær bil med en historie: Slottets egen Rolls-Royce fra 1911. En bil, som man oprindelig havde forsøgt at sælge, men ikke kunne få nok for og som istedet kom til at indgå som et dagligt transportmiddel for familien. Omkring midten af forrige århundrede forsvandt bilen, og blev i begyndelsen af 1960'erne fundet gemt i en lade på Aalholm - hvorefter bilen kom til ære og værdighed igen som Aalholm-museets første bil.

Når baronen ikke var i Danmark for at opbygge sin bilsamling på et værksted på godset, brugte han lange perioder i udlandet til at opkøbe veteranbiler fra hele verden og havde desuden et værksted i Frankrig, som han brugte til at restaurere biler og som byttestation for især amerikanske samlere.

Exentrisk rigmand
I 1995 købte rigmanden Stig Husted-Andersen godset med biler og hele pivemøjet. Stig Husted-Andersen, der døde i 2008, gik som en ærlig og ordholdende men også exentrisk rigmand, og blev den sidste der drev Aalholm Automobilmuseum.

Husted-Andersen havde nemlig en passion for at købe herregårde og strandvejsvillaer, men han gik mere op i erhvervelsen end i vedligeholdelsen, og det betød også at både Aalholm Slot og samlingen ikke længere har oprindelige flotte stand, som Baron J. O Raben-Levetzau efterlod i 1995.

Lukkede i 2008
Museet lukkede i 2008, og godset blev i april i år tvangssolgt til hofjægermester Gustav von Rosen. Og nu er turen altså kommet til selve bilparken, som sættes til salg på auktion ved det berømte auktionshus RM Auctions.

Den gamle Silver Ghost kommer i øvrigt også under hammeren og vurderes at indbringe omkring to millioner kroner plus salæret til auktionshuset på 12 procent og moms.

Selve auktionen sker den 12. august kl. 11 på Aalholms godskontor, Aalholm Parkvej 7-11 ved Nysted på Lolland. Entreen er 185 kroner – og 300 kroner hvis man vil byde på bilerne, som kan besigtiges lørdag og søndag inden auktionen.

Yderligere information om auktionen her.

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen