Totalt forandret Mercedes A-klasse

Den nye generation forvandlet fra mini-MPV til sportslig hatchback i jagten på Audi A3 og BMW's 1-serie

De brede skuldre over bagenden giver den nye A-klasse et cupé-lignende look. (Fabriksfoto)
De brede skuldre over bagenden giver den nye A-klasse et cupé-lignende look. (Fabriksfoto)

SLOVENIEN (Ekstra Bladet): Klassen for feinschmecker-hatchbacks boomer. Biler som Audi A3 og BMW's 1-serie går som varmt brød. Nu vil Mercedes tage del i festen med den nye generation i A-klassen, der tidligere var mere en MPV end en hatchback.

MPV-looket er afløst af en 160 mm lavere og 410 mm længere sportslig hatchback med en lang, aggressivt udseende front og en kort og muskuløs bagende. Langs siderne bryder et par linjer dørsiderne op og giver en spændstighed i designet. En dalende vindueslinje ved bagdørene giver et coupé-lignende look, og baglygternes udformning giver A-klassen brede skuldre. Designet er mere spændende og iøjnefaldende end den stilrene og forsigtige Audi A3, men knap så elegant som en Volvo V40.

A for aggressiv
Ved præsentationen i Slovenien kørte vi først i en A200, og den viste sig som et udmærket kompromis mellem pris, præstationer og sportsappeal. Dynamik var et fremmedord for den gamle A-klasse, men den nye stryger igennem svingene med en præcision, balance og adræthed, der indgyder den en driverappeal på niveau med de bedste i klassen.

TV: LÆS alt om den helt nye Audi A3

Turbomotoren har et passende kraftoverskud, er omdrejningsvillig og spiller fint sammen med den præcise seks-trins manuelle gearkasse.

Vi kunne ikke holde os fra topmodellen A250, der kan ses som Mercedes' første GTI-bil, og med 6,6 sek. om at nå 100 km/t. er den seriøst hurtig og en skarp udfordrer til VW Golf GTI. Dobbeltkoblingsgearkassen kunne dog være lidt hurtigere på aftrækkeren med nedgearinger. Den fås i øvrigt også for en merpris til de øvrige modeller.

Ekslusivt interiør
At Mercedes her sigter med et publikum, der vil have en sportslig bil, skinner også igennem i interiøret, hvor man nu sidder 176 mm lavere i sportssæder omkranset af et instrumentbord i samme stil, som i Mercedes dyrere modeller. Det fritstående iPad-lignende display er standard og via Command-systemets drejegreb på midterkonsollen betjenes navigation, hifi, telefon og musik. Basis-versionen er veludstyret, men er det ikke nok, kan Urban-pakken tilvælges med 17” hjul, sportsmultifunktionsrat, sportsinstrumenter og vindueslister i krom eller AMG-pakken med frontspoiler, skørter, røde syninger i kabinen og lædersæder.

LÆS OGSÅ: Ny Volvo V40: Friskere end en Audi

A-Klassens ændrede dimensioner mærkes kedeligvis på bagsædet, hvor pladsen kun lige er acceptabel for en voksne, og adgangen via den lave bagdør kan ende med et par buler i hovedet.

Motorer med op til 350 hk
Teknisk deler A-klassen platform og undervogn med B-klassen, og med en enkelt undtagelse er motorerne også de samme. Der er to dieselmotorer, en A180 CDI (109 hk) og en A200 CDI (136 hk) og på benzinsiden to 1,6-liters turbomotorer i henholdsvis A180 (122 hk) og A200 (156 hk) og en 2-liters turbomotor i A250 (211 hk). En A45 AMG med en 350 hk stærk turbomotor og firehjulstræk står klar næste år. En seks-trins manuel gearkasse er standard på alle versioner med undtagelse af A250, der kun leveres med syv-trins 7G-DCT dobbeltkoblingsgearkasse.

Priserne for den nye A-klasse begynder ved 333.580 kr. inkl. lev. for en A180 CDI, og dermed lægger Mercedes sig i den dyre ende af et stærkt felt, der byder på de helt nye Audi A3 og Volvo V40 samt den kun et år gamle BMW 1-serie. Konkurrencen bliver hård, men Mercedes har i den nye A-klasse en af feltets mest interessante og inspirerende biler.

1 af 3 Interiøret er lånt fra de dyrere Mercedes-klasser. Bemærk de jetmotor-lignende ventilationsdyser fra supersportsvognen SLS. (Fabriksfoto)
2 af 3 Der er ikke længere noget MPV-agtigt over den nye generation af Mercedes A-klasse, der skal konkurrere med Audi A3, Volvo V40 og BMW's 1-serie. (Fabriksfoto)
3 af 3 De brede skuldre over bagenden giver den nye A-klasse et cupé-lignende look. (Fabriksfoto)
kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen