Langt på literen i opdateret Q5

Nu kan Audis mest solgte SUV køre 18,9 kilometer på literen

MÜNCHEN (Ekstra Bladet): Indrømmet. En højbenet Audi til mere end en halv million kroner befinder sig uden for de fleste danskeres rækkevidde. Hvis vi glemmer luksusfølelsen, prestigen og en firehjulstrækkers anvendelighed, er der masser af markant billigere bud på en familiebil. Men er man omvendt ude efter en familiebiler, der giver en firehjulstrækkers anvendelighed, luksusfølelse og prestige, kommer man næppe uden om Audi Q5. Slet ikke nu, hvor den efter et facelift er bedre end nogensinde.

Audi Q5 er reelt en højbenet A4 med SUV-design, da de to modeller deler en masse mekaniske komponenter. Q5 har også fået den nye servostyring, som blev lanceret i den faceliftede A4 i fjor. Styretøjet er elektrisk og fungerer som en hydrualikpumpe, hvor mekanikken ikke bruger energi, når der køres ligeud. Dette og andre økologiske forbedringer som bl.a. start-stop-system i alle modeller har gjort, at Q5 nu kører op til 15 procent længere på en liter til trods for, at alle modeller er blevet stærkere og hurtigere.

Billigst er bedst
Den mest overbevisende model er stadig basisudgaven med 2,0-liter diesel, 143 heste og 320 stærke Nm. At den både er blevet kvikkere (fra 11,4 til 10,9 sekunder fra 0-100 km/t.) og mere sparsommelig (fra 16,1 til 18,9 km/l) kan man naturligvis ikke klage over. Hemmeligheden ved det imponerende lave (og stadig ikke efterprøvede) forbrug er, at der kun er forhjulstræk. Alle øvrige Q5-varianter er standardudstyret med Audis quattro-firehjulstræk, hvor en kobling slår baghjulene til og fra efter behov. Men med et sæt gode vinterdæk vil savnet af firehjulstrækket nok være begrænset i den danske vinter.

LÆS OGSÅ: Audi klar med første hybridbil

Værre er det dog, at det stadig ikke er muligt at få den mindste Q5 med det automatgear, som hører sig til i sådan en bil. Her skal man op i den 177-hestes variant (380 Nm).

De øvrige motorer er en 2,0-liter benzin, som nu yder 225 heste mod tidligere 211, en 3,0 liter V6-benzin med kompressor og 272 heste samt en 3-liters V6-diesel, som kan rive Jylland fri af prøjserlandet. 245 heste og 580 Nm står der på dataarket. Og det føles også sådan. Mein Gott, den er hurtig.

Overflødig assistent
Af ekstraudstyr kan nævnes en hel del assistent-programmer, der skal gøre det mere sikkert at køre en Audi Q5, herunder den radarbaserede fartpilot, som automatisk holder afstand til forankørende samt Active Lane Assist, som hjælper med at blive i vognbanen (inden for striberne) ved at holde igen med rattet. En pudsig følelse, som stadig ikke tiltaler mig. Audi Q5 kører fremragende, ligger godt i svingene og giver en god følelse i rattet. Denne oplevelse er der ingen grund til at forstyrre med diverse assistentprogrammer, så spar pengene.

Lidt højere pris
Ungerne vil i øvrigt elske, at der nu kan trykkes et SIM-kort ind i instrumentbordet og skabe et trådløst netværk til familiens iPods, iPads og Macbooks. Den ældre generation vil blive imponerede af modellen med de nye lyse træsorter til instrumentbordet. Begge dele koster dog (også) ekstra.

Så nej, den er ikke gratis. Den danske importør har endnu ikke priserne klar, men oplyser, at man forventer en prisstigning på omkring 8000 kroner over hele linjen. Det betyder, at der skal findes cirka 580.000 kroner frem, selv for basismodellen med 43 heste diesel. Det er dog markant billigere end de billigste udgaver af konkurrenterne BMW X3 og Mercedes GLK (se boks). Disse stiller dog begge med firehjulstræk som standard. Kan utomatgearet ikke undværes, kommer prisen op på hampre 720.000 kroner.

Alternativer
Er de almindelige udgaver af Audi Q5 for ordinære, er der to mere ekstreme retninger.

Det fornuftige alternativ er den opdaterede hybridmodel, der kombinerer den 2,0-liter turbobenziner med en el-motor, som er monteret mellem benzinmotoren og den otte-trins automatgearkasse. I alt er der 245 heste og et moment på 480 Nm, og et lovet forbrug på 14,5 km/l. Desværre er den forventede pris på cirka 970.000 kroner også temmelig slagkraftig.

Det mere ondskabsfulde alternativ er den helt nye SQ5 TDI, som ikke kun er den første Audi S-model med dieselmotor. Her fås 3,0-liter V6 TDI med hele to serieforbundne turboladere i stedet for én. Dette øger effekten til 313 heste og drejningsmomentet til bizarre 650 Nm ved blot 1450 o/min. Acceleration på 5,1 sek., fartbegrænser ved 250 km/t. og en pris på lige under en million.

1 af 3 
2 af 3 Det opfriskede ydre er faktisk den mindste ændring ved den opdaterede Audi Q5. Under hjelmen gemmer f.eks. en dieselmotor, der både er stærk og imponerende nøjsom med et forbrug ifølge Audi på 18,9 km/l. (Fabriksfoto)
3 af 3 
kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen