Hvad kalder man bilen?

Hvad kalder man en bil med fem eller tre døre, hvor den ene af dem er en bagklap?

Er det her en hatchback eller en coupe? Opel kalder bilen for GTC og dermed coupe. Men i realiteten er der tale om en er en tredørs hatchback med en stor bagklap
Er det her en hatchback eller en coupe? Opel kalder bilen for GTC og dermed coupe. Men i realiteten er der tale om en er en tredørs hatchback med en stor bagklap

I artiklen Skoda Rapid til 175.000 kr. kalder vi bilen for en hatchback - simpelthen fordi den har fire døre og en stor bagklap.

Men den konklusion gav anledning til kommentarer fra flere læsere. Nogle mener at Skoda Rapid er for stor til at blive kaldt en hatchback, andre mener at en hatchback altid er en bil med to døre og en bagklap.

Den engelske definition på en hatch-back er en biltype med en "hatch" - altså en "låge" eller "port", og dermed en bil med tre eller fem døre og et bagagerum, som har en stor, skrå bagklap.

Det stemmer fint overens med vores opfattelse og betyder at en Honda Civic, en VW Golf og en femdørs Opel Astra er hatchback-biler. Men her på EB indrømmer vi, at der er biler, som er svære at sætte i den bås.

Et godt eksempel er den gamle Renault 4, som i grunden ligner en stationcar, men som de færreste vel har forbundet med en stationcar i traditionel forstand.

En Audi A5 i versionen med 2 døre er en coupe, fordi den har to døre og et udvendigt bagagerum, mens en Audi A5 Sportback er en femdørs bil med stor bagklap og dermed en hatchback. Det er der i hvert fald bred enighed om i forskellige amerikanske og engelske medier.

Og så er der bilerne, som fabrikkerne kalder coupeer, som i virkeligheden er hatchback-biler. Det gælder f.eks. Opel Astra GTC, hvor C'et står for coupe, mens bilen i realiteten bare er en tredørs hatchback.

En anden biltype, som giver anledning til diskussion er coupeen. Ifølge SAE (Society of Automotive Engineers) er det vi normalt kalder en coupe, altså en bil med to døre og lukket bagagerum, i virkeligheden en todørs sedan. Hos SAE er en bil med udvendigt bagagerum altså altid en sedan - med enten to eller fire døre.Men hvad mener du?

1 af 5 En Audi A5 Sportback er en bil med fem døre, hvoraf den ene er en stor bagklap, som giver adgang til et bagagerum uden adskillelse til kabinen. Men er det en hatchback efter din mening?
2 af 5 Når bagagerummet er en del af kabinen, som i dette tilfælde på den nye Skoda Rapid, er der tale om en hatchback. Eller er der?
3 af 5 Er en Renault 4 en hatchback?
4 af 5 Og så er der coupeerne som den her Ford Taunus eller 20M, som er en todørs bil med udvendigt bagagerum, og dermed en pr. definition en coupe. Eller er det en sedan?
5 af 5 Er det her en hatchback eller en coupe? Opel kalder bilen for GTC og dermed coupe. Men i realiteten er der tale om en er en tredørs hatchback med en stor bagklap
kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen