Den dejlige dyre bilferie

Danskerne elsker den - selv om det er billigere at flyve

Det kan være træls at hænge i en motorvejs-kø i timevis. Men det hører med til den bilferie, som danskerne fortsat dyrker intenst. (Foto: DPA)
Det kan være træls at hænge i en motorvejs-kø i timevis. Men det hører med til den bilferie, som danskerne fortsat dyrker intenst. (Foto: DPA)

– Indimellem kan man da undre sig over, at kør selv-ferie fortsat er så stor en succes blandt danskerne. For det er i hvert fald ikke økonomien, som er tillokkende. Det må simpelt hen være, fordi danskerne virkelig holder af den ferieform.

Webredaktør Frederik Valmin fra FDM bruger megen af sin arbejdsdag til at vejlede danskere, der vil på bilferie i Europa. Men alligevel er han ikke i stand til at give en fornuftig forklaring på, hvorfor ferieformen fortsat er i højsædet.

I dag er det nemlig både nemmere og billigere at sætte sig på et fly til destinationen og leje en bil, når man er kommet frem.

2,5 mio. rejsende
Alligevel er kør selv-ferie i højsædet hos danskerne. 2,5 millioner rejser i bil til udlandet om året, viser tal fra Danmarks Statistik. Halvdelen er småture med under fire overnatninger og den anden halvdel ferier med flere overnatninger. 27 pct. af alle danskernes længere udlandsrejser foregår i bil, mens det er hele 72 pct. af udlandsrejerne på de kortere ture.

LÆS OGSÅ: Gør bilen klar til ferie med ungerne

– I gamle dage, da flypriserne var høje, var der et økonomisk incitament til at sætte sig ind i blikkassen og køre ned for at holde i kø i varmen på en overfyldt tysk motorvej. Det er der ikke længere, nu hvor man kan købe en flybillet til Rom billigere, end det koster at flyve til Aarhus, siger Valmin.

Bilferien er belastet af både høje benzinpriser, motorvejsafgifter i næsten alle lande i Europa samt færge eller broafgift for østdanskerne.

Frihed og oplevelse
– Helt grundlæggende tror jeg, at mange godt kan lide at køre bil, og at det er noget med at man har en individuel frihed. Bilturen er en del af ferieoplevelsen. Tror jeg uden at have videnskabeligt belæg for det. Det er jo ikke, fordi bilister er uøkonomiske. De går meget op i både benzinpriser og vejafgifter, men fravælger alligevel den billige flybillet, mener Valmin.

Det bedste råd, han kan give folk, når de ringer til FDM for at få besvaret spørgsmål om bilferien, er at lade være med at køre fredag eftermiddag.

– Desværre er det jo sådan, at de flestes ferie starter på det tidspunkt, og at de også alle har lejet en feriebolig med skiftedag lørdag. Derfor propper Europas veje i weekenden. Det bedste er at køre midt på ugen, men alene det at vente med at køre til lørdag eftermiddag giver en meget bedre køreoplevelse. For så når de værste køer at opløse sig, inden man når frem til dem, siger FDM's kør selv-vejleder.

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen