700 forskellige bakterier på bilens rat

Britisk undersøgelse af bakterier på bilrat kommer til ulækker konklusion

Har du nogen sinde prøvet at køre en bil med et klamt rat? Så vask lige hænder bagefter. En analyse af bilrat på tilfældigt udvalgte biler viser, at der i gennemsnit er 700 forskellige bakterier for hver kvadrattomme (6,75 cm 2).

Resultatet stammer fra forskere på Queen Mary University i London, der til sammenligning oplyser, at der gennemsnitligt er målt 80 bakterier pr. kvadrattomme på offentlige toiletsæder.

Den oftest forekommende bakterier på bilrat er bacillus cereus, en bakterie, der lever af ris, pasta og kartofler, og kan forårsage madforgiftning, hvis den indtages af mennesker. Den næstmest repræsenterede bakterie er arthrobacter, der lever på menneskelig hud.

Bakterier elsker biler
Undersøgelsen viser, at kun en tredjedel af bilejerne støvsuger og rengører deres bil mere end én gang om året. Ingen tørrer rattet af med jævne mellemrum.

- De fleste bakterier, vi fandt i bilerne, er ufarlige for mennesker, men nogle biler var vært for et antal potentielt skadelige bakterier. En bil er et perfekt sted for bakterier at yngle, specielt hvis du er typen, der spiser bag rattet og efterlader krummer og madrester på sæder og gulv. Vi anbefaler, at man rengører sin bil lige så ofte som sit hjem, siger director of biomedical science på Queen Mary University i London, Dr. Ron Cutler.

Rattet var ikke det mest beskidte bil på de undersøgte biler: Det var bagagerummet med i gennemsnit 1.000 bakterier pr. kvadrattomme.

Undersøgelsen viser også, at:

  • 42 pct. af bilejerne spiser bag rattet
  • to ud af tre bilejere tjekker ikke vand og olie på bilen før en længere tur
  • to ud af tre ikke ved, hvordan man skifter dæk
  • en tredjedel er ikke i stand til at pumpe luft i et dæk.

LÆS: Den bedste bil bag rattet