Falske nummer-plader frister

Problemer med at få pladerne til tiden får danskere til overveje ulovlige plader

Uwe Hirsch er indehaver af showplate.se og producerer kopinummerplader hjemme i sin kælder. Det er ikke ulovligt, men det er det til gengæld at sætte nummerpladen på bilen. Men det er der alligevel danskere der overvejer, når de originale plader ikke dukker op til tiden
Uwe Hirsch er indehaver af showplate.se og producerer kopinummerplader hjemme i sin kælder. Det er ikke ulovligt, men det er det til gengæld at sætte nummerpladen på bilen. Men det er der alligevel danskere der overvejer, når de originale plader ikke dukker op til tiden

SKAT har siden introduktionen af det digitale nummerpladesystem den 6. juni kæmpet med at levere nummerplader til alle de danskere, som har købt biler og motorcykler - nye som brugte.

Det betyder i praksis at de nummerplader der bliver bestilt hos SKAT ikke dukker op, bliver sendt til de forkerte landsdele, eller at de digitale beskeder slår gordiske knuder, så de plader, der sendes ud, ikke er registreret korrekt i SKATs system. Det kan du læse mere om her.

Og det skaber tilsyneladende frustrationer både hos bilforhandlerne og bilkøberne, som forsøger at finde alternative løsninger til at få udleveret de lovlige, danske nummerplader.

Er kontaktet af SKAT
En svensk hjemmeside, showplate.se sælger - helt lovligt - nummerplader, der kan bruges til udstillinger, oplyser sitets svenske ejer Uwe Hirsch til Ekstra Bladet. Men åbenbart er der nogen, der fristes til at bruge disse kopiplader som alternativ til rigtige, lovlige plader.

Af samme årsag har SKAT rettet henvendelse til Uwe Hirsch og bedt ham om at anføre på sitet, at pladerne ikke er lovlig til brug på offentlig vej.

Hos politiet kender man udmærket til problemet med falske nummerplader, som typisk købes i svenske internetforretninger og bruges for at slippe for at betale afgifter. Men nummerplade-roderiet hos SKAT skaber en ny type kunder: Nemlig, dem der har betalt afgift, men ikke får dem leveret til tiden.

På motorcykelforum.dk fortæller en bruger som kalder sig Blackbird:

- Hvis min sommerferie var truet af SKATs langsommelige sagsbehandling, ville jeg ikke tøve med at køre nogle uger med en nummerplade, der måske ikke er helt ægte.

Og han fortsætter: - Ja, jeg ved godt at de ikke har en "hånd" der er i de ægte danske, men de kan fås inden for nogle få dage ...

En anden bruger, Leif, skriver at også han ville købe de svenskproducerede plader, hvis alternativet var at hans motorcykel skulle stå stille i sommerferien.

Dum og dyr ide
Men det er en rigtig risikabel ide, mener Troels Leth, som sidder i kommunikationsafdelingen hos Topdanmark.

Den ægte nummerplade er beviset for bilen eller motorcyklen er indregistringer, og hvis du ikke kører med den er bilen ikke forsikret.

Kører du galt og skader bilen eller motorcyklen, vil du få dækket skaderne på andre personer og materiel af en puljeordningen DFIM (Dansk Forening for Internationale Motorkøretøjer), der er oprettet til formålet. Men pointerer Troels Leth:

- DFIM kan sende regningen videre til dig. Og det kan dreje sig om millioner. Og så risikerer du at sidde i gæld til halsen resten af dine dage

Milliongæld
Skaderne på dig selv vil være dækket af din ulykkesforsikring, men din bil eller din motorcykel er der ikke en krone at hente på, forklarer Troels Leth.

Bliver du knaldet af politiet med den falske nummerplade på bilen, vanker der desuden en bøde på 1.500 kr. hvis du kører med "efterligninger af nummerplader", som det hedder sig.

Opdatering klokken 17.59:

Casper H (første kommenator) stiller et spørgsmål om dækning hvis hans (ægte) nummerplader falder af eller stjæles, skriver Troels Leth, Topdanmark.

- Svaret er, at enhver lovligt indregistreret bil vil være omfattet af en ansvarsforsikring og eventuel kaskodækning - også hvis de lovlige nummerplader forsvinder/stjæles.

Har du oplevet problemer med at få plader på bilen? Skriv til os på berner@eb.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen