Påsken er højtid for bilkøb - og bilsnyd

Den brugte bil kan give bøvl, hvis du ikke tænker dig godt om, før du skriver under

Traditionen tro vil bilkøberne flokkes om de gode tilbud i påskedagene. Men køber du brugt, er der grund til at tænke sig om, melder FDM. (Foto: Claus Bonnerup)
Traditionen tro vil bilkøberne flokkes om de gode tilbud i påskedagene. Men køber du brugt, er der grund til at tænke sig om, melder FDM. (Foto: Claus Bonnerup)

Danskerne har en tradition for at bruge påskeferien til at købe bil i.

Derfor er det også i påskedagene at historierne om brugtvognsforhandlere, der ikke er til at stole på, bliver så mange, at de kunne fylde et års udgaver af Den Blå Avis. For danskere elsker at købe brugte biler, og ofte stoler vi jo på vore medmennesker.

Tradition
Men der er altså god grund til at forberede sig godt, før turen går til forhandleren. For FDM melder, at der stadig er massevis af deres medlemmer, der henvender sig for at få gode råd, efter de har fundet ud af at have købt noget andet, end de forventede.

LÆS OGSÅ: Spar kassen på brugtbil i udlandet

Og i den kommende tid kan antallet af klager altså blive endnu højere, da påsken som nævnt traditionelt bliver brugt til at købe bil i.

– Det har været sådan de sidste 20-25 år, at der ofte har været rigtig gode tilbud på nye biler i perioden omkring påske. Og så er det blevet tidspunktet, hvor folk tager ud og køber bil – også brugte, forklarer Jan Lang fra Bilbasen.dk.

LÆS OGSÅ: Bliver du snydt af din bilforhandler?

– Og så er de fleste begyndt at se hen mod sommerferien. Og rigtig mange danskere kører i bil, når de holder ferie, og så vil man gerne have orden på bilsituationen, før man tager af sted, siger han og spår i øvrigt, at påsken 2012 bliver endnu en travl sæson for dem, der handler brugte biler.

Det juridiske:

Reklamationsret

En ting, du skal være opmærksom på, før du løber din brugte bil, er reklamationsretten, du har bagefter. Køber du hos en privat sælger, har du nemlig ingen rettigheder, hvis du senere finder fejl på bilen, mens du har to års reklamationsret, hvis bilen er købt hos en forhandler.

– Reklamationsretten dækker alle fejl og mangler, der var ved bilen ved levering. Men man skal være opmærksom på, at det også er i forhold til, hvad man kan forvente – køber man en meget gammel bil, kan man ikke klage over en meget lille ting, der ikke var, som den skulle være, siger jurist Casper Schad fra FDM.

Visse forhandlere forsøger at sælge deres biler uden reklamationsret som 'afhentningstilbud', 'som beset' eller lignende. Det skal du ikke lade dig narre af, for købelovens ret gælder lige meget hvad.

Garanti
– Jeg vil anbefale alle at prøve at forhandle en garanti på seks måneder, hvis du køber en bil, der er seks år eller mindre. En garanti dækker alle fejl, der opstår i den periode – lige meget, om de var der eller ej, da bilen blev leveret. De fleste seriøse forhandlere er som regel med på at lave en garanti, siger Casper Schad.

Restgæld
Tjek om der er restgæld i bilen, før du underskriver slutsedlen. Besøg tinglysning.dk og tast bilens stelnummer ind i Bilbogen. Er der restgæld i bilen, hænger du på den. Fortæller sælger, at der skam er taget hånd om restgælden, skal du insistere på at se en kvittering på, at gælden er indfriet.

Brådne kar
Se lige efter, om din forhandler er på Forbrugerklagenævnets liste over virksomheder, der ikke følger deres ordrer. Det gør du på firmatjek.dk.

Slutsedlen
Skriv en slutseddel, hvor alt hvad sælger har fortalt dig om bilen står: Model, årgang, kilometertal, er service overholdt, pris, er bilen undervognsbehandlet. Fylder forhandleren en standardseddel ud, så sørg for, at han udfylder alle rubrikkerne.

Køber du privat, kan du finde en standardslutseddel på fdm.dk, som du kan printe og udfylde sammen med sælger.

0 kommentarer
Vis kommentarer