Solskin! På med sommer-sutterne

Dækskift: Det er tid til at skifte dæk - læs hvorfor og se hvordan

Ikke nok med, at dagene bliver længere, træerne grønnere og fuglene fløjter lidt mere. Det er også ved at blive varmere, og det betyder, at det absolut ikke er nødvendigt at køre rundt med vinterdæk på bilen længere.

Tværtimod. Slitagen på et vinterdæk, der kører om sommeren, er ti procent større end på et sommerdæk – og ikke lige så sikkert at køre med.

– Et vinterdæk er ikke lige så effektivt og har ikke samme vejgreb som et sommerdæk, når temperaturerne er høje, fortæller konsulent Arne Hansen fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Kendte mærker sikrest
Og det er nu, du skal kigge på vejrudsigten for at finde ud af, om du skal skifte dine dæk. For så snart temperaturerne når over syv grader, er der ikke længere nogen fordel i at køre rundt med vintersutterne på.

For eksempel forlænges bremselængderne i varmen. Kører du 100 km/t. i 20 graders varme, er du – ifølge dækfabrikanten Continental – to meter længere om at bremse helt ned, hvis du har vinterdæk på, end hvis du kører på sommerdæk.

LÆS OGSÅ: Gør det selv for kvinder: Dækkene

– Vi plejer at sige, at man sætter sommerdæk på i påsken og vinterdæk på i efterårsferien. Det plejer at passe meget godt, at vejret skifter deromkring, siger Arne Hansen fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Er du i tvivl om, hvilket dæk du skal vælge, anbefaler rådet at gå efter anerkendte mærker frem for ukendte, asiatiske mærker.

– Der er en grund til, at de store firmaer poster millioner i forskning og udvikling. Ved du ikke, hvilke mærker der er de anerkendte, så kig lidt rundt på test på nettet, opfordrer Arne Hansen.

Gem vintergummiet
Det er så godt som sikkert: Det bliver vinter igen! Derfor kan du lige så godt gemme dine brugte vinterdæk, hvis de ikke er slidt helt ned.

Men de skal opbevares rigtigt, hvis de skal holde sig til næste kuldeperiode.

LÆS OGSÅ: Guide: Hvilke sommerdæk skal du vælge

– Det optimale er at opbevare dem køligt, tørt og mørkt. Det kunne være en kølig garage. Mange lægger dem op på loftet, men der kan være lidt for store temperaturudsving til, at det er rigtig godt, forklarer Arne Hansen fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Desuden er det vigtigt, at dækkene enten er hængt op i fælgen, anbragt i et dækstativ eller ganske simpelt er stablet liggende oven på hinanden.

– De må helst ikke stå på slidbanen, for så risikerer du at få et såkaldt 'flat spot' på dem.

– Og det er en fordel lige at markere med kridt eller lignende, hvor på bilen dækkene har siddet. De fleste dæk har det bedst med at sidde det samme sted hver gang.

Er du i tvivl om dit dæk er for slidt til at gemme på? Stik en tyver i mønsteret. Dækkes teksten, der står rundt om Margrethes hoved, er mønsteret dybt nok.

0 kommentarer
Vis kommentarer