Ålholms 175 biler på auktion

Den 12. august sætter auktionshuset RM Auctions 175 af Ålholms biler til salg

Denne flotte Rolls Royce Silver Ghost fra 1911 var den første bil, som Aalholm Automobilmuseum inddrog i samlingen, som i dag omfatter 224 biler. Privatfoto: Michael Haas
Denne flotte Rolls Royce Silver Ghost fra 1911 var den første bil, som Aalholm Automobilmuseum inddrog i samlingen, som i dag omfatter 224 biler. Privatfoto: Michael Haas

Ålholm Automobil Museum var tidligere et af Europas største bilmuseer og omfattede cirka 225 biler fra år 1886 og frem.

Museet lukkede i 2008, og nu har boet efter afdøde godsejer Stig Husted-Andersen valgt at sætte de 175 tiloversblevne biler til salg ved auktion ved auktionshuset RM Auctions.

Aalholm Automobilmuseum, der ligger ved et af Danmarks ældste middelalderslotte en smule vest for Nysted på Lolland, blev grundlagt i 1964 af bilsamleren Baron J. O Raben-Levetzau, som startede samlingen med slottets egen Rolls-Royce fra 1911.

Når baronen J. O. Raben-Levetzau ikke var i Danmark for at opbygge sin bilsamling, brugte han lange perioder i udlandet til at opkøbe veteranbiler og havde desuden et værksted i Frankrig, som han brugte til at restaurere biler og som byttestation for især amerikanske samlere.

Muret inde
Eventyret med de mange biler begyndte yderst eksklusivt ved åbningen i 1964, hvor man startede samlingen op med Aalholms egen Rolls-Royce fra 1911.

Den gamle Rolls Silver Ghost var angiveligt en af baron J. O. Raben-Levetzau yndlingsbiler - en bil som han i øvrigt fandt muret inde i en ladebygning ved Beldringe.

Allerede året efter, i december 1965, havde museet 118 biler i udstillingen, og da det gik vildest for sig, var der 224 biler på museet.

Den gamle Silver Ghost kommer i øvrigt også under hammeren.

Se billeder af bilerne her

Museet måtte lukke i 2007 på grund af vandskade og dårlig økonomi. Året efter døde Aalholms ejer, Stig Husted-Andersen, der overtog godset fra familien Raben-Levetzau i 1995, og museet er derfor aldrig genåbnet.

Udstillingsbygningen blev revet ned i denne vinter vinter, og det er boet efter Stig Husted-Andersen, der nu sætter de mange noble biler på auktion.

Selve auktionen sker søndag den 12. august kl. 11 på Aalholms godskontor, Aalholm Parkvej 7-11 ved Nysted på Lolland. Entreen er 185 kroner – og 300 kroner hvis man vil byde på bilerne, som kan besigtiges dagen før kl. 10-18.

Yderligere information om auktionen her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?