Sådan gør du, når du punkterer

Med skum kan du selv lappe din bil og køre til nærmeste værksted

Når du er færdig med skummet, skruer du ventilkeglen på plads igen og pumper dækket op. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Når du er færdig med skummet, skruer du ventilkeglen på plads igen og pumper dækket op. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

I dag er der en del biler – især de mindre modeller – der ikke har noget reservedæk. I stedet finder du en lille pakke lappeudstyr med noget specielt skum i bagagerummet.

Umiddelbart virker det meget teknisk og umuligt at gå til, men på Toyotas 'Kvinde Kend din bil'-kurser viser det sig, at skum-lapning faktisk slet ikke er så svært.

Sådan klarer du det lille problem

1 Først finder du dit lappekit i bagagerummet og finder den lillebitte skruetrækker, som ligger i pakken.

2 Nu skruer du den sorte ventilhat af og sætter skruetrækkeren ind i selve ventilen, hvorefter du drejer mod uret. Målet er at få den lille stang, som hedder en ventilkegle, ud.

SE OGSÅ: Gør det selv for kvinder: Dækkene

3 Nu ryster du flasken med lappe-skummet grundigt i nogle minutter – og sætter så den lille slange på først ventilen, derefter flasken med lappeskum. Herefter trykker du alt indholdet ud af flasken og over i dækket. Det tager nogle minutter.

4 Hvis du spilder noget skum undervejs, så bare rolig – det sker der ikke noget ved.

5 Når flasken er tømt, finder du pumpen – den ligger i dit lappekit – frem og sætter den i cigarettænderen.

6 Så skruer du ventilkeglen tilbage i ventilen. Nu pumper du dækket op. Hvilket dæktryk, hjulet skal have, kan du læse i den vejledning, som også ligger i dit lappekit. Sæt den lille sorte hat på igen. Og nu er du så klar til at køre igen.

LÆS OGSÅ: HD-TV: Gør-det-selv-tv. Zasha hælder olie på

7 Vær opmærksom på, at du skal køre meget forsigtigt de første ti kilometer – og at du i det hele taget ikke må køre over 80 km/t. med et dæk, der er lappet med skum.

8 Lappeløsningen er netop det – en midlertidig løsning, som du ikke kan køre med i al evighed. Læs i din servicebog, hvor langt du må køre på et lappet dæk – det skifter nemlig fra bilmærke til bilmærke.