Slip for bøden, når du taler i mobilen

Det er blevet dyrere at tale håndholdt i bilen – men billigt at undgå bøden

Det koster 1500 dask, hvis du bliver snuppet med mobilen i hånden. Og det er jo skørt, når du kan blive håndfri og lovlig for få hundrede kroner. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Det koster 1500 dask, hvis du bliver snuppet med mobilen i hånden. Og det er jo skørt, når du kan blive håndfri og lovlig for få hundrede kroner. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Mens propperne sprang, og du hoppede ind i 2012, ændredes flere bødetakster for trafikforseelser. En af dem er bøden for at tale i håndholdt telefon under kørslen.

Hvor det tidligere kostede en plovmand, kommer du nu til at lægge det tredobbelte, altså 1500 kroner, hvis mor ringer for at høre, hvordan du har det – og du tager telefonen.

Men det er dumme lærepenge, for du kan undgå bøden – og i øvrigt have langt lettere ved at styre bilen – hvis du investerer i udstyr, så du kan tale løs og samtidig have begge hænder på rattet.

Få hundrede kroner
– Man skal ikke have mange bøder, før det kan betale sig, fortæller Brian Dixen, chefredaktør på mobil.nu.

LÆS OGSÅ: Du kører som om du er fuld

Han mener, at langt de fleste danske bilister kan nøjes med at lægge omkring et par hundrede kroner for et håndfri løsning til mobiltelefonen.

– I sådan en bluetooth-øresnegl er lyden helt okay, og alle kan finde ud af at bruge den.

Rådet for Sikker Trafik: Drop mobiltelefonen helt

Næsten hver tredje ulykke i trafikken skyldes distraherede bilister – heriblandt dem, der taler i telefon. Og selv om loven siger nej til håndholdt, men ja til håndfri, så er det ikke den store forskel på de to ting, mener Rådet for Sikker Trafik.

– Man skal huske at bruge sin sunde fornuft. Selv om du bruger håndfri, kigger du altså ikke ud på trafikken på samme måde, hvis konen ringer og siger, at hun forlader dig og tager børnene med sig, siger dokumentationschef Jesper Sølund.

LÆS OGSÅ: 15% har haft sex under kørsel - har du?

– Kør ind til siden, hvis du fornemmer, at der er noget kompliceret, du skal tage stilling til. Det kan også bare være, at der er 15 ting, du skal købe i Netto.

Men det bedste råd, du kan få, er faktisk at slukke telefonen helt, så du er sikker på at undgå fristelserne fra den bimlende telefon.

– Vi siger 'kør bil, når du kører bil'. Så kan du lave alt muligt andet, når du er parkeret.

Her er mulighederne

1 Ledningsbaseret headset

Mobilekspert Brian Dixen:

– Det er jo den billigste løsning, for der følger som regel altid et ledningsheadset med en mobiltelefon. Det er måske ikke alle, der har opdaget, at det lå i æsken, men det gør det altså.

– Det er ikke nogen vildt smart løsning, for ledningen kommer let til at være i vejen og besværlig, for eksempel når du skal ud af bilen.

Pris: Gratis (følger med telefonen)

2 Bluetooth-øresnegl

Mobilekspert Brian Dixen:

– Min anbefaling til de fleste vil være at købe en bluetooth-øresnegl. Lyden er udmærket, og der er ikke så meget besvær. Den skal selvfølgelig lades op en gang hver eller hver anden uge, men ellers giver den bare frihed for alle pengene.

– Jeg vil gerne anbefale de billige, for de er helt i orden. Men lægger du lidt flere penge, kan du få lidt bedre lyd og lidt bedre pasform; og måske er de lidt bedre til at fjerne støj fra for eksempel blæst.

Pris: 100-1000 kroner

3 Bilens højttalere

Mobilekspert Brian Dixen:

– Nogle nye bilmodeller har indbygget et system, så dine opkald kører ind over bilens højttalere. Det er smart, men hvis du har passagerer i bilen, som du gerne vil holde samtalerne private for, skal du jo lige være opmærksom på, at de kan lytte med.

– Vil du have dette installeret i din bil, bliver det dyrt, men du kan klare det med en løsning fra Jabra, hvor du sætter en mikrofon i solskærmen. Den sender lyden fra mobilen ud gennem et FM-signal, din bilradio kan opfange, så du kan høre den, du taler med i højttalerne.

Pris: Jabra-systemet koster 600 kroner

4 Via GPS-navigationen

Mobilekspert Brian Dixen:

– Der er GPS-systemer, der kan parre telefonen via Bluetooth og på den måde lave en håndfri løsning til bilen. Men det skal man holde sig fra, hvis du spørger mig.

– En GPS er bygget til at vise vej, ikke til at tale i telefon med, og jeg har ikke set det fungere optimalt noget sted endnu.

Pris: Gratis – hvis du har GPS'en i forvejen.