Bilkøb: Det kan gå så grueligt galt

Sådan kan du være sikker på, at du ikke bliver snydt, når du køber bil - ny eller brugt

Da Michael og Anette Bech købte en Hyundai i30, fik de fire vinterdæk med i handlen. Det er det eneste, de fik lov at beholde. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Da Michael og Anette Bech købte en Hyundai i30, fik de fire vinterdæk med i handlen. Det er det eneste, de fik lov at beholde. (Foto: Thomas Lekfeldt)

For familien Bech var en handel med bilforhandler Martin Jacobsen i 2010 skæbnesvanger.

Bilen, de betalte for – en Hyundai i30 – fik de godt nok. Men forhandleren kunne ikke lige finde den rigtige registreringsattest til dem. Han lovede at ordne det snarest, så familien kørte glad hjem i bilen.

Men et halvt år senere kom chokket: Et leasingselskab ville have sin bil tilbage.

Da forhandleren solgte bilen, var den slet ikke hans. Og derfor var den heller ikke familien Bechs, selv om de havde betalt over 100.000 kroner og ladet deres gamle bil indgå i handelen.

LÆS OGSÅ: Toyota har ikke rådgivet mig godt nok

Skandale: FDM sælger brugte GPS'er som nye

Og da bilforhandleren siden var gået konkurs, kan de nu ikke få deres penge tilbage.

Må tage ekstra job
– Nu er vores fokus bare, at vi ikke vil risikere at skulle flytte ud af vores lejlighed, fortæller Michael Bech, hvis kone, Anette, er ergoterapeut og aldeles afhængig af at have en bil for at kunne passe sit arbejde.


Desuden må børnene på syv og 10 år hoppe op på cyklen for at komme i skole, til badminton og til spejder.

– Faktum er, at jeg må ud og skaffe ekstra arbejde, forklarer Michael, der er skolelærer og ikke bare lige kan trylle penge frem til lånet i banken til den bil, han ikke længere har.

Beklager situationen
Sælgeren, Martin Jacobsen, erkender, at han har solgt familien Bech en leaset bil uden at gøre dem opmærksom på det.

LÆS OGSÅ: Bliver du snydt af din bilforhandler?

– Jeg kan ikke engang forklare dig, hvorfor jeg gjorde det. Det var en turbulent tid, og det var altså ikke bevidst. Jeg kan kun beklage situationen, siger han og fortæller, at han gladelig ville skrive en check til Michael og Anette, som kunne dække deres tab – men at det selvfølgelig ikke er muligt for ham.

Tilbage har familien kun håbet om at få råd til en anden bil en dag – og så de fire vinterdæk, der fulgte med i handlen, og som leasingselskabet ikke har krav på.

Tips til at undgå bøvl:

1 Det er svært at vide på forhånd, om en forhandler er en værre en. Men der er et pejlemærke: På firmatjek.dk kan du se, hvilke forhandlere, der ikke efterlever afgørelserne, efter en sag i Forbrugerklagenævnet. Bilforhandlere ligger nummer to på listen over brancher med flest brodne kar.

2 Bemærk dog, at det kun er handler mellem 10.000 og 100.000 kroner som er en del af dette klagesystem. Din Jaguar-forhandler har altså ikke så stor risiko for at ende på den liste.

3 Brug gerne Google på forhånd – og din sunde fornuft, når du står i handlen. Begynder sælger at tale om 'afhentningstilbud' eller 'købt som beset', prøver han enten at snøre dig, ellers kender han overhovedet ikke købeloven.

Læs flere råd i boksen til højre