En Kia er jo en møgspand, ik?

Brugtbiltest: I 2007 sendte Kia Cee'd de etablerede mærker i chok med syv års garanti

Kia tog konkurrenterne på sengen, da de sendte den veldesignede og slidstærke Cee'd på markedet i 2007, og så med syv års garanti!
Kia tog konkurrenterne på sengen, da de sendte den veldesignede og slidstærke Cee'd på markedet i 2007, og så med syv års garanti!

Golf-klassen er en af de hårdeste på bilmarkedet. Her tæller image og kvalitet efterhånden lige så meget som i de dyrere segmenter.

Derfor var der ikke voldsomt mange, der tog Kia seriøst, da de for en håndfuld år siden proklamerede, at de havde tænkt sig at bygge en bil, der skulle tage kampen op med VW Golf og Ford Focus. En Kia? Come on ... En Kia er jo en møgspand, ikke?

LÆS OGSÅ: Kia Cee'd vinder af "Årets Brugtbil"

Den holdning gjorde ikke chokket mindre, da Kia i 2007 præsenterede deres Cee'd. Her var en femdørs hatchback som alle de andre i Golf-klassen med sit nydelige design, fine køreegenskaber og en kabine, du faktisk havde lyst til at være i.

Danmarks mest solgte
Og Kia fortsatte mærkets koncept med at tilbyde mere bil for mindre penge, faktisk var prisen blot to tredjedele af en tilsvarende VW Golf. Rigtig mange danskere faldt pladask for Cee'd – faktisk var den Danmarks mest solgte bil i nogle perioder.

LÆS OGSÅ: Kia Cee'd i Top Gear

Cee'd var også fra starten bundet ind i hele syv års garanti, og den lange garanti – som altså fortsat er i spil, når du køber en tre-fire år gammel Cee'd – må dog ikke blive en sovepude i forbindelse med et brugtkøb. Ifølge FDM indrømmer Kia-importøren at være stringent, hvad angår dækning af eventuelle garantisager.

Har bilen misset et serviceeftersyn eller blot kørt for mange kilometer ud over det seneste tjek, kan det være nok til, at garantien er bortfaldet. Garantien ophører i øvrigt også, når triptælleren runder 150.000 km, noget man skal være opmærksom på, før man skriver under på et Kia-køb.

TJEKLISTEN

Motor/gear

Cee'd fås med 1,4-, 1,6- og 2-liters benzinmotorer, og det anbefales at gå efter 1,6'eren. Men alle maskiner skulle være stabile og uden bøvl. Skal du bruge mere power, anbefales det klart at gå efter den 1,6-liters dieselversion med 115 hk og 255 stærke Nm. Den er solgt i hobetal herhjemme og kører for det meste uden problemer, men der kan være lidt med gearkassen, ligesom visse ejere har været udsat for havari i turboen.

Undervogn

Cee'ds styretøjet er præcist uden at være knivskarpt, og undervognen er lidt stramt sat op. Det giver en højere kabinestøj end i andre hatchbacks. Den må dog ikke føles for hård under prøveturen, og klonk-lyde ude foran kan tyde på en udskiftning af de 'ben', der forbinder krængningsstabilisatorerne med hjulophængene. Desuden kan støddæmpere og fjedre være udskiftningsmodne, hvis triptælleren har taget seks cifre i brug. Det samme gælder bremserne.

Karrosseri

Cee'd er velkonstrueret. Men på et væsentlig område skuffer koreaneren altså: Rust. Ifølge FDM er der særlig problemer med området omkring stoplygten øverst på bagklappen samt under håndtaget ved nummerpladen længere nede. Men du skal også kigge efter på dørkanterne og rundt om baglygterne, ligesom lakken er skrøbelig og har nemt til stenslag. Gå efter en bil, der har fået supplerende rustbeskyttelse fra ny.

Interiør

Der er stadig et spring fra Cee'd til en Golf, når det gælder materialekvalitet og finish. Døren smækker på en mere metallisk måde, og materialerne er ikke så lækre. Til gengæld er tingene solidt skruet sammen, og man hører sjældent om bøvl med udstyret. Exclusive-udgaverne er fornemt udstyrede, men i øvrigt har de fleste Cee'd-modeller både aircondition, multifunktionsrat og elruder.

1 af 2 Der er et spring fra Cee'd til en Golf, når det gælder materialekvalitet og finish på interiørsiden. Til gengæld er tingene solidt skruet sammen.
2 af 2 Kia tog konkurrenterne på sengen, da de sendte den veldesignede og slidstærke Cee'd på markedet i 2007, og så med syv års garanti!
0 kommentarer
Vis kommentarer