Melder sine venner, hvis de kører sprit

Thomas ringer til politiet, når vennerne kører spritkørsel, Pia indrager nøglerne

Politiet tager sig normalt af spritkontrollen på vejene, men hvad gør du selv, når vennerne drikker sig fulde og sætter sig ind i bilen? Tømrer Tom Acker (lille foto) kom selv galt afsted i en spritulykke, og har efterfølgende meldt en ven til politiet, da vennen nægtede insisterede på at køre bil i fordrukken tilstand (Lars Skaaning/ Privatfoto)
Politiet tager sig normalt af spritkontrollen på vejene, men hvad gør du selv, når vennerne drikker sig fulde og sætter sig ind i bilen? Tømrer Tom Acker (lille foto) kom selv galt afsted i en spritulykke, og har efterfølgende meldt en ven til politiet, da vennen nægtede insisterede på at køre bil i fordrukken tilstand (Lars Skaaning/ Privatfoto)

I takt med at temperaturen stiger, stiger antallet af spritulykker også.

Solskin og lange, lyse aftner indbyder til havefester, spontane fredagsøl og grillhygge med vennerne – derfor er sommeren højsæson for spritulykker.

I dag sparker Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med TrygFonden, Politiet, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg og Kommunerne i Danmark kampagnen ”Rigtige Venner hjælper hinanden sikkert hjem” i gang. Den varer frem til 4. juli.

Men hvordan bør du egentlig reagere, når dine venner, kollegaer eller bekendte lægger op til at køre med sprit i blodet?

Thomas Rosenkvist Hansen fra Amager er ikke i tvivl:

- Jeg gør hvad jeg kan for at sikre, at mine venner ikke kører med alkohol i blodet, fortæller Thomas, der flere gange har ringet til politiet efter at have forsøgt at tale til vennernes dårlige samvittighed.

- En gang var vi til fest, hvor en ven ville køre efter at han havde drukket, jeg kunne ikke tale ham fra det, og sagde til ham, at hvis han kørte ville jeg ringe til strisserne.

Og som sagt, så gjort. Kort efter blev vennen stoppet ved hjemadressen af politiet.

Thomas har ingen kvaler med det, fordi han mener, at det er noget forbandet svineri.

Spærrer bilerne inde
Hos Pia Westerberg forhindrer man spritkørsel på en anden - og knap så drastisk facon.

Et fra Pias familie er alkolholiker og vil ikke erkende det, og Pias tidligere svigermor havde også et problem med alkohol, som skulle takles

For at afhjælpe det på en udramatisk og sjov måde - uden at kontakte politiet - besluttede familien at gøre en leg ud af at tage nøglerne fra gæsterne, når de ankom i bil og skulle drikke alkolhol.

Pia mener, at det er vigtigt, at der ikke løftes pegefingre og gøres dramatik ud af spørgsmålet. Men hvis fulde gæster nægter at aflevere nøgler til deres bil, spærrer familien bilerne inde med andre biler.

Kørte selv sprit
For Tom Acker på nu 28 år, ændrede en spritulykke hans holdning spritkørsel. Da Tom var 23 vågnede han op på sygehuset, og blev konfronteret af politiet, som ville have hans kørekort.

Tom kan huske aftenen i brudstykker og blandt andet at han kørte galt et sted hvor det gik ligeud - altså ikke i et sving. Og så husker han skyldfølelsen over at have kørt spritkørsel.

- Den med at skulle fortælle sine mester, at man ikke længere har kørekort og det samme med vennerne - den er svær, fortæller Tom Acker.

Spritulykken kom til at koste Tom 3 års ubetinget frakendelse af kørekortet og kostede ham 95.000 kr. Penge som forsvandt i en bør på 16.000 kr. og i nyerhvervelse af kørekort til bil, bil med anhænger, lastbil osv.

Tom mener ikke at vennerne dengang forsøgte at tage nøglerne fra ham, men i dag gør han det selv, når vennerne lægger op til at køre sprit.

- Jeg har haft mine kampe med vennerne og har flere gange inddraget nøgler fra fulde venner. En enkelt gang fortalte jeg en ven, der ikke ville lytte, at jeg ville ringe til politiet. Det troede han ikke på - men en km efter blev han standset af politiet, husker Tom. Der gik nogle måneder før han talte til mig igen.

Hos Rådet fra Sikker Trafik er projektleder Michelle Lykke Laviolette glad for at folk tager et ansvar

- Vi vil bare gerne have at folk tager et medansvar. Vi ved at de allerfleste synes, at det er rigtig skidt, folk ved det er farligt, men folk gør det alligevel.

Antallet af spritulykke er ifølge Rådet fra Sikker Trafik for nedadgående.

Forebyg:

Aftal allerede når festen starter, hvem der kører hjem

Servér spændende drinks uden alkohol til dem, der skal køre

Tilbyd overnatning på forhånd eller arranger transport til gæsterne

Reagér:

Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet

Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører

Forsøg at tale ham /hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne

Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden

Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen

Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket

Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

Husk: Hvis du forhindrer en person i at blive spritbilist, gør du ham eller hende en meget stor tjeneste.

0 kommentarer
Vis kommentarer