I takt med at temperaturen stiger, stiger antallet af spritulykker også.
Solskin og lange, lyse aftner indbyder til havefester, spontane fredagsøl og grillhygge med vennerne – derfor er sommeren højsæson for spritulykker.
I dag sparker Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med TrygFonden, Politiet, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg og Kommunerne i Danmark kampagnen ”Rigtige Venner hjælper hinanden sikkert hjem” i gang. Den varer frem til 4. juli.
Men hvordan bør du egentlig reagere, når dine venner, kollegaer eller bekendte lægger op til at køre med sprit i blodet?
Thomas Rosenkvist Hansen fra Amager er ikke i tvivl:
- Jeg gør hvad jeg kan for at sikre, at mine venner ikke kører med alkohol i blodet, fortæller Thomas, der flere gange har ringet til politiet efter at have forsøgt at tale til vennernes dårlige samvittighed.
- En gang var vi til fest, hvor en ven ville køre efter at han havde drukket, jeg kunne ikke tale ham fra det, og sagde til ham, at hvis han kørte ville jeg ringe til strisserne.
Og som sagt, så gjort. Kort efter blev vennen stoppet ved hjemadressen af politiet.
Thomas har ingen kvaler med det, fordi han mener, at det er noget forbandet svineri.
Spærrer bilerne inde
Hos Pia Westerberg forhindrer man spritkørsel på en anden - og knap så drastisk facon.
Et fra Pias familie er alkolholiker og vil ikke erkende det, og Pias tidligere svigermor havde også et problem med alkohol, som skulle takles
For at afhjælpe det på en udramatisk og sjov måde - uden at kontakte politiet - besluttede familien at gøre en leg ud af at tage nøglerne fra gæsterne, når de ankom i bil og skulle drikke alkolhol.
Pia mener, at det er vigtigt, at der ikke løftes pegefingre og gøres dramatik ud af spørgsmålet. Men hvis fulde gæster nægter at aflevere nøgler til deres bil, spærrer familien bilerne inde med andre biler.
Kørte selv sprit
For Tom Acker på nu 28 år, ændrede en spritulykke hans holdning spritkørsel. Da Tom var 23 vågnede han op på sygehuset, og blev konfronteret af politiet, som ville have hans kørekort.
Tom kan huske aftenen i brudstykker og blandt andet at han kørte galt et sted hvor det gik ligeud - altså ikke i et sving. Og så husker han skyldfølelsen over at have kørt spritkørsel.
- Den med at skulle fortælle sine mester, at man ikke længere har kørekort og det samme med vennerne - den er svær, fortæller Tom Acker.
Spritulykken kom til at koste Tom 3 års ubetinget frakendelse af kørekortet og kostede ham 95.000 kr. Penge som forsvandt i en bør på 16.000 kr. og i nyerhvervelse af kørekort til bil, bil med anhænger, lastbil osv.
Tom mener ikke at vennerne dengang forsøgte at tage nøglerne fra ham, men i dag gør han det selv, når vennerne lægger op til at køre sprit.
- Jeg har haft mine kampe med vennerne og har flere gange inddraget nøgler fra fulde venner. En enkelt gang fortalte jeg en ven, der ikke ville lytte, at jeg ville ringe til politiet. Det troede han ikke på - men en km efter blev han standset af politiet, husker Tom. Der gik nogle måneder før han talte til mig igen.
Hos Rådet fra Sikker Trafik er projektleder Michelle Lykke Laviolette glad for at folk tager et ansvar
- Vi vil bare gerne have at folk tager et medansvar. Vi ved at de allerfleste synes, at det er rigtig skidt, folk ved det er farligt, men folk gør det alligevel.
Antallet af spritulykke er ifølge Rådet fra Sikker Trafik for nedadgående.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.