En halvt dækket forrude koster dig kortet

Det kan koste pappet at køre afsted uden at kunne se ordenligt ud af bilens ruder. Næsten 70 procent indrømmer, at de har gjort det.

Det her nummer koster dig kørekortet. Reglerne er, at du mister kørekortet hvis halvdelen af udsynet er dækket Privatfoto
Det her nummer koster dig kørekortet. Reglerne er, at du mister kørekortet hvis halvdelen af udsynet er dækket Privatfoto

69 procent af læserne til artiklen om at fjerne is fra bilen ruder, indrømmer, at de har kørt afsted uden at rense ruderne rene.

Og det er så farligt, at politiet kan frakende dig kørekortet, fortæller politiassistent Henrik Hansen fra København Politis færdselsafdeling.

- Hvis halvdelen af forruden er dækket af is, dug, sne eller andet, mister du kørekortet.

Loven siger, at du skal kunne se ud af forruden - og forruden er altså ikke hele forruden, men den del, som viskerne dækker, når de visker.

Der er ingen krav til udsyn i det område, som viskerne ikke dækker.

Sikkerheden vigtigere end bøden
Hvis ruden er mindre en halvt dækket af is, dug eller sne inkasserer du en bøde på 500 kr.

- Men den vigtigste er jo ikke bøden, men at det er livsfarligt, pointerer Henrik Hansen.

Forklaringerne er mange, når politiet stander synderne:

- Det er jo mest det, at de fryser om fingrene eller har haft for travlt - sådan lyder de fleste forklaringer, når færdselspolitiet standser bilister, som kun har en lille glughul at se ud af, siger Henrik Hansen.

- Vi så rigtig meget af det sidste vinter, hvor der jo var meget frost.

Tænd bilens aircon
Når du har skrabet bilen ren for is, er ruderne stort set altid dugget så meget til at du stadig ikke kan se ud, men i den situation hjælper det at tænde for bilens aircondition, forklarer Henrik Hansen.

Henrik Hansen fastslår desuden, at du ikke må lade bilen køre i tomgang i mere end et minut, og det rækker sjældent til at holde forruden fri for is eller dug.

Ekstra Bladets tip om at hælde lunkent eller varmt vand på ruderne er derfor en af de eneste lovlige og sikre metoder.

Reglen gælder bilens forruden og i nogen grad også sideruderne, tilføjer Henrik Hansen. Men bagruden er der i praktis ingen krav til, fordi man som bilist jo altid har mulighed for at orientere sig bagud via sidespejlene.

1 af 2 Det er ikke kun is, sne og dug, der kan udløse en frakendelse af kørekortet. En revnet forrude er lige så ulovlig
2 af 2 Det her nummer koster dig kørekortet. Reglerne er, at du mister kørekortet hvis halvdelen af udsynet er dækket Privatfoto
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen