Nattefrost: Så nemt får du isen af forruden

Skrigende unger i en kold bil og en forrude, som ikke makker ret. Kan du se det for dig? Sådan behøver det ikke at være, når nattefrosten sætter ind

Nattefrost er som regel lig med is på forruden, og det betyder som regel op til fem minutters skraberi og kørsel i tomgang for at gøre forruden fri for dug.

Tomgangskørsel i over tre minutter (afhængig af kommunen) er ikke tilladt, men bydende nødvendigt, hvis isen og duggen skal helt væk inden du kører.

Og det skal den, for det er både farligt og endnu mere ulovligt at køre med nedsat udsyn, som både er farligt og kan give dig en frakendelse af kørekortet.

Lunkent vand
Fyld en vandkande med lunkent vand, 30-40 grader, og hæld det ud over forruden og de øvrige ruder. Det fjerner både is og den indvendige dug, som opstår når kabinen er varmere end udenfor. Start og kør med det samme.

Vandet må ikke være for varmt, så skal du hellere fylde vandkanden en ekstra gang.

Det lunkne vand skader normalt ikke forruden. Moderne bilruder kan godt tåle den bratte opvågning fra minusgrader til lune plusgrader, men er du i tvivl kan du starte op med koldt vand.

Og tag en slapper, hvis din bil i forvejen har et par revner fra stenslag, og lad være med at slå genvej med næsten kogende vand. Vi har godt nok prøvet uden problemer, men anbefaler at du holder dig til lunkent vand.

Mindre forurening
En yderligere fordel ved metoden, er at du slipper for at lade bilen holde i tomgang for at varme motoren og ruderne op.

Alle biler forurener slemt, når man starter dem op på kold motor. Også nye biler.

Det skyldes at motorolien er kold og katalysatoren ikke virker før den er varm. Og motoren bliver hurtigere varm, når du kører, end når du holder i tomgang.

Derfor bør du vente med at starte bilen, til du er klar til at køre.

1 af 2 
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere