Annonce:
Annonce:

Aircondition kan gøre dig syg

Flere danskere har fået aircondition i bilen, og sommervarmen giver bakterier og skimmelsvamp gode vilkår for at formere sig i anlægget

Dansk Automobilforhandler Forening skønner, at op mod 90 procent af alle nye biler har aircondition. Det er dog vigtigt at rense anlægget mindst hvert andet år.
Dansk Automobilforhandler Forening skønner, at op mod 90 procent af alle nye biler har aircondition. Det er dog vigtigt at rense anlægget mindst hvert andet år.
Annonce:
Følg Biler

Hvis du hører til de mange danskere, som har skruet op for bilens aircondition i sommervarmen, så vær opmærksom på dårlige lugte fra systemet.

Skimmelsvamp og andre bakterier har nemlig gode betingelser for at udvikle sig i airconditionanlægget. Og sammen med den kølige luft kan bakterierne sprede sig i kabinen og blandt andet medføre astma eller allergi.

Gennem de senere år har flere danskere fået aircondition i bilen, fordi det er blevet standardudstyr selv på billigere modeller. Det betyder desværre også en stigning i den ildelugtende luft fra dyserne, skriver Applus bilsyn i en pressemeddelelse.

Annonce:

- Vores folk er blevet instrueret i at tænde for kundernes airconditionanlæg, når de alligevel tjekker, at el-anlægget fungerer efter hensigten. Det er ofte nok blot at lugte til den luft, der kommer ud, for at konstatere, om der er behov for en rensning af klimaanlægget for at bekæmpe bakterier, siger administrerende direktør for Applus+ Bilsyn, Arne Willerslev-Legrand.

Mindre risiko ved klimaanlæg
Ifølge Danmarks Automobilforhandler Forening (DAF) gælder problemet dog stort set kun de mekaniske airconditionanlæg:

- Problemet med bakterier og skimmelsvamp opstår, hvis airconditionen ikke bliver brugt i en periode, og solen opvarmer den fugt, der findes inde i et inaktivt anlæg, siger adm. direktør for DAF Preben Kjær og fortsætter:

- Hvis man har et fuldautomatisk klimaanlæg, skal man ikke være så påpasselig, da disse anlæg kører konstant, når bilen er tændt, og derfor kun er i farezonen, hvis bilen er stillestående i en længere periode.

Rens anlægget
Bakterierne har gode betingelser for at formere sig i airconditionanlæggets fordamper, hvor der dannes kondens. Med tiden vil der opstå svamp og bakterier - når sommersolen varmer bilen op, giver det ekstra gode vækstbetingelser for bakterierne.

Annonce:

Løsningen på problemet behøver dog hverken at være besværlig eller dyr. Bakterierne kan nemlig slås ihjel ved hjælp af en såkaldt Aircondition Cleaner - en spray man stiller i bilen, mens man lader airconditionanlægget køre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: