Annonce:
Annonce:

Hallo! Der er frit værkstedsvalg

Bange for uautoriserede: Uvidenhed og usikkerhed om service fastholder bilejerne hos de autoriserede værksteder

Annonce:
Følg Biler

Mange bilejere ved ikke, de har frit værkstedsvalg, og at garantien holder, selv om de vælger et uautoriseret værksted.

- Vi oplever stadig, at mange slet ikke ved, at der er frit værkstedsvalg til trods for, at det har der været siden 2002, siger afdelingsleder i FDM’s tekniske afdeling, Jørgen Jørgensen.

I 2003 fulgte Forbrugerombudsmanden op med et påbud til de autoriserede værksteder om, at garantien på en bil ikke automatisk bortfalder, blot fordi serviceeftersyn bliver foretaget af andre end de autoriserede værksteder.

Samtidigt blev det slået fast, at uoriginale reservedele gerne må anvendes til at reparere bilerne, uden at garantien bortfalder, så længe de overholder visse kvalitetskrav.

Læs om værkstedernes skræmmekampagne her

Siver med alderen
Den gang frygtede de autoriserede værksteder en decideret kundeflugt til de billigere uautoriserede værksteder.

Annonce:

Den er udeblevet, og i dag er kunderne enten uvidende om det frie værkstedsvalg eller bare gammeldags forsigtige med at lade andre end deres sædvanlige mekaniker rode med deres bil.

- Vi oplever ikke direkte en flugt men en stærkt stigende interesse for det fri værkstedsvalg.

- Jeg vil ikke udelukke, at nogle autoriserede værksteder oplever det som en flugt, men bilejerne er stadig meget utrygge ved at vælge frit værksted med deres nye biler.

- I takt med at bilerne bliver ældre, begynder bilejeren at sive, og jeg fornemmer da også, at det er dette segment, de autoriserede værksteder forsøger at holde fast i med forskellige tiltag og koncepter, siger Jørgen Jørgensen.

Kamp på lige vilkår
Men flugten fra de autoriserede er ikke blevet så slem, som værkstederne frygtede.

I den første tid tøvede kunderne, og den tid har importører og mærkeværksteder benyttet til at tage kampen op på lige vilkår med de frie værksteder.

Annonce:

- Ifølge vores egne tal har vi ikke mistet kunder til de frie værksteder, siger kommunikationschef i Toyota Danmark, Rene Mouritsen.

- Men det er ingen hemmelighed, at kundeloyaliteten er størst hos første ejer, og jo nyere bilen den er.

- Vi er netop blevet nummer et i FDM’s årlige Autoindex undersøgelse, som måler kundernes tilfredshed med deres bilmærke.

- Det, tror vi på, vi er blevet, fordi vi arbejder målrettet med at yde vores kunder en god service og give dem lidt mere, end de forventer.

- Det, mener vi, er den bedste reklame, både for at vores kunder skal forblive loyale, og for at de skal anbefale os til andre.

Læs om værkstedernes skræmmekampagne her

Reglerne:

Siden 2002 har værkstedsvalget været frivilligt. Man er ikke forpligtet til at få serviceret sin bil på et bestemt værksted.

Indtil da bortfaldt garantien på en bil, hvis alle ikke alle service og reparationer var foretaget på autoriseret værksted med originale reservedele.

I dag kan man frit få lavet sin bil på et værksted efter eget valg.

Garantien bortfalder kun, når det kan påvises, at bilen ikke er serviceret efter importørernes forskrifter og med godkendte reservedele.

FDM: Pas på garantien

- Her i FDM ser vi positivt på det frie værkstedsvalg, men vi gør også opmærksom på, at det forpligter de frie værksteder, for at de kan løfte opgaven på biler i garantiperioden, siger Jørgen Jørgensen, afdelingsleder, teknisk afdeling, FDM.

- I vores rådgivning gør vi også meget ud af at fortælle vores medlemmer, at de skal sikre sig, at det frie værksted har den fornødne indsigt.

- Samt at man kan komme ud i en tvist. Selv om kulancen er død, så er det manglende loyalitet for det autoriserede værksted folk får smidt i ansigtet, når kulance afvises.

Foto: Thomas Lekfeld

Kulance

Betaling pr. kulance er udtryk for en betaling, uden at betaleren anser sig for retligt forpligtet dertil.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: