Biler og bare damer

Drengerøve: Forsker på Københavns Universitet har lavet en ph.d.-afhandling om mekanikerlærlinge

Lærlingene har et godt fællesskab og hjælper hinanden på uddannelsen, mens de tænker på lækre piger, en kvik bil og et fint parcelhus. (Foto: Gregers Tycho)
Lærlingene har et godt fællesskab og hjælper hinanden på uddannelsen, mens de tænker på lækre piger, en kvik bil og et fint parcelhus. (Foto: Gregers Tycho)

Hvilket billede toner frem på din indre skærm, når du lukker øjnene og skal forestille dig en mekanikerlærling?

Hvis svaret er en ung, bredskuldret fyr med sorte fingre og glimt i øjet, er du slet ikke fordomsfuld, men faktisk tættere på virkeligheden, end du måske tror.

Se her hvordan mekanikerlærlingene opfatter sig selv

Især, hvis lærlingen på væggen bag sig har et billede af en sexy pin up-pige med struttende bryster.

- Jeg ville gerne undersøge det her meget maskuline mekanikerlærlinge-miljø, siger Rasmus Præstmann Hansen, der netop har lavet ph.d.-afhandlingen Autoboys på Københavns Universitet.

To slags piger
Gennem mere end et år har forskeren fulgt og interviewet et nystartet hold mekanikerlærlinge. En af de uddannelser, hvor mændene stadig har overtaget, mens andre uddannelser langsomt og sikkert er blevet indtaget af kvinder.

- Selv om der kun var én pige på det hold, jeg fulgte, blev hun ikke holdt udenfor fællesskabet. Mekanikerlærlingene vil gerne være venner med pigerne på uddannelsen.

- De skelner nemlig skarpt mellem to forskellige pigetyper: Dem, de arbejder og uddanner sig med, som er deres venner og ligesindede.

- Så de andre piger. Dem, der går på frisøruddannelsen for eksempel eller kæresten derhjemme - de kønne og lækre piger, som man gerne vil score.

Fisse og humor
Den sidste gruppe er også dem, der bliver joket om, når lærlingene arbejder:

- Humor skaber sammenholdet mellem mekanikerlærlingene. Især humor om fisse og patter. Om kæresten eller den pige, man var sammen med i weekenden.

- Hvis du er med på den her grovkornede, humoristiske tone, er du en del af fællesskabet. Og så er der også meget omsorg mellem dig og dine kammerater, siger Rasmus Præstmann Hansen.

Selv om tonen er rå er mekanikerdrengene nemlig ikke så cool, at det gør noget, mener forskeren.

- På den ene side er de jo nogle helvedes karle, men samtidig drømmer mange af dem - ikke om et liv som playboys i rød Ferrari - men om en fremtid som familliefædre med en sød kone, et fint hus og nogle skønne børn, er forskeren nået frem til forskeren.

Se her hvordan mekanikerlærlingene opfatter sig selv

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen