Stor test: hvilket dæk holder længst?

En langtidstest af dæk fra førende dækmærker afslører varierende slidstyrke og økonomi

Testen fulgte en nøje fastlagt procedure med fast rute og kørselsmønster. (Foto: Fabriksfoto)
Testen fulgte en nøje fastlagt procedure med fast rute og kørselsmønster. (Foto: Fabriksfoto)

Skal du have nye sommerdæk på din bil, kan du med fordel skele til resultatet af en dæktest, som det tyske institut DEKRA netop har afsluttet. Især hvis du lægger vægt på dæk med lang levetid, minimal rullemodstand og deraf følgende mulighed for at minimere din bils brændstofforbrug.

Testen omfattede dæk i dimensionerne 195/65 R15 H og 225/55 R16 W, der er almindeligt forekommende på biler i dag både som originalmontering og på eftermarkedet.

I tre måneder cirkulerede specialtrænede testkørere på fastlagte ruter med konvojer af ensartede biler som perler på en snor for at finde forskellen på seks forskellige sommerdæk.

Målte dækslidet
Under den 10.000 kilometer lange test målte og kontrollerede man løbende dækkenes slidstyrke og bilernes brændstofforbrug.

Testen skulle vise, hvordan de respektive dæk forenede modstridende krav som lav rullemodstand med stor slidstyrke og mindst muligt forbrug af brændstoffer.

De testede dæk i størrelsen 195/65 R15 H var af mærket Bridgestone B250, Continental Conti Premium Contact 2, Dunlop SPP Sport Fast Response, Goodyear Excellence, Michelin Energy Saver og Pirelli P6 Cinturato.

Michelin i top
Testen viste, at dækket med laveste rullemodstand og brændstofforbrug var Michelin Energy Saver med et gennemsnitligt forbrug på 5,26 liter/100 km; svarende til 19,04 km/l.

Samtidig var det også dækket med størst slidstyrke efterfulgt af Pirelli, Continental, Bridgestone, Goodyear og Dunlop.

I størrelsen 225/55 R16 W blev der testet dæk af typen Bridgestone Turanza ER300, Continental Conti Premium Contact 2, Dunlop SP Sport Fast Response, Goodyear Excellence, Michelin Primacy HP og Pirelli P7.

Her delte Michelin Energy Saver førstepladsen med Dunlop SP Sport Fast Response som mest brændstofbesparende med et gennemsnitligt forbrug på 6,18 l/100 km. Det svarer til 16,1 km/l.

Dækkene med størst slidstyrke var Dunlop SP Sport Fast Response og Pirelli P7 på en delt førsteplads tæt fulgt af Michelin Energy Saver, som blev fulgt af Goodyear, Bridgestone og Continental.

Nu ved du det.

Klik her og bilerne brugte på brændstof pr. 100 kilometer

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen