Brugt bil: Tænk dig om - undgå at blive snydt

Pas på den snørklede jura, når du køber brugt bil

(Arkivfoto: Jan Unger)
(Arkivfoto: Jan Unger)

For langt de fleste mennesker er et bilkøb den næststørste investering, de foretager sig hele livet. Alligevel er det et fåtal af brugtbilkøberne, der kender til juraen bag en bilhandel. Det undrer jurist ved FDM Casper Schad.

– Juraen er selvfølgelig et enormt vigtigt emne at have med i sine overvejelser, når man køber en brugt bil. Man skal ikke kun tænke på, om bilen er god og flot, men også om sælgeren overholder sine forpligtelser og lever op til købeloven, siger Casper Schad.

LÆS OGSÅ: Bilkøb: Det kan gå så grueligt galt

For hvis du gør, som langt de fleste brugtbilkøbere og køber hos en forhandler, har du nemlig to års reklamationsret efter køberloven. Så uanset om sælgeren i slutsedlen skriver bilen er købt som beset, med mange defekter eller som et afhentningstilbud, så skal han efterleve købelovens bestemmelser.

Ingen garanti
Det betyder dog ikke, at du i de første to år kan køre råddent, lave masser af skader på bilen – og så sende regningen til sælger.

– Mange tror, at det er en lovsikret garanti, men det er det altså ikke. Reklamationsretten omfatter kun mangler, der var til stede ved overleveringen, og som afviger fra, hvad man kan forvente i forhold til bilens alder og stand og den aftalte pris. Det vil sige, at hvis man køber en meget gammel bil, kan den have mange fejl og mangler, uden at du kan klage, siger Casper Schad.

En vigtig detalje er, at alle fejl, der bliver fundet i de første seks måneder af købet, bliver vurderet, som om de var til stede ved overleveringen.

Privat usikkerhed
Handler du brugt bil ved en privat sælger, er du væsentligt dårligere stillet. I udgangspunktet gælder der også her reklamationsret. Men det er ganske nemt for den private sælger at omgå den. Her kræver det bare, at der i slutsedlen står købt som beset. I så fald frafalder din ret til at klage bagefter.

– Der er ofte nogle penge at spare ved private, men risikoen er altså også højere, så det må man gøre op med sig selv, mener Casper Schad.

Sådan finansierer du brugtkøbet

Billån: Den mest oplagte og brugte løsning til at finansiere både nye og brugte biler er et helt almindeligt billån.

Renten på et billån varierer afhængig af udbetalingen, kreditrisikoen og kundens øvrige engagement med banken, men vil typisk ligge mellem seks og ti procent.

En tommelfingerregel, som de fleste banker følger, er, at løbetiden maksimalt kan være ti år minus bilens alder. Så køber du en bil, der er tre år gammel, skal lånet være betalt tilbage efter maksimalt syv år.

Den månedlige ydelse bliver også fastsat således, at du ikke kommer til at stå med restgæld, når og hvis du sælger bilen igen. Gælden skal altså til enhver tid være mindre end bilens værdi.

Prioritetskonto: Flere af de såkaldt gode bankkunder er begyndt at gå væk fra billånet. Hvis du bor i ejerbolig, har god plads i økonomien og er en haj til at sætte penge af på egen hånd, kan du med fordel finansiere bilkøbet over en prioriteringskonto. Her tager banken pant i friværdi i din bolig.

Grunden til, at det kan være en fordel, er, at renten typisk er meget lavere, og at du ikke skal ud og etablere pant hver gang, du skifter bil. Man kan sige, at det er et evighedslån.

I praksis fungerer det som en stor kassekredit. Men det kræver, at du regelmæssigt lægger penge til side, så du får nedbragt restgælden i takt med, at bilen falder i værdi.

Kassekredit: Hvis du køber en forholdsvis billig bil, kan du i nogle tilfælde dække købsprisen ind under din almindelige kassekredit.

Ligesom ved en prioritetskonto slipper du for bøvlet med at etablere pant hver gang, du skifter bil. Men på samme måde kræver det, at du nedbringer trækket på kreditten jævnligt.

Kilde: Henrik Kjølby, chef for privatkunder, Danske bank.

Køb eller leasing

Privatleasing af biler tog for alvor fart for tre-fire år siden, og mange af de biler, der dengang var nye, er vendt tilbage til leasingvirksomhederne.

Virksomhederne har alle data på disse biler og ved derfor også, hvilke biler der kan gen-leases og til hvilken pris. Det er disse biler, du nu kan lease med en fornuftig besparelse.

Som tommelfingerregel ligger både førstegangsbeløbet og den månedlige ydelse omtrent 20 procent lavere, end hvis du skulle lease en ny bil.

Betingelserne for brugt-leasing er de samme som ved leasing af nye biler.

Du betaler et engangsbeløb ved kontraktens begyndelse, og herefter betaler du en fast månedlig ydelse. Medregnet i prisen er service og eventuelle værkstedsbesøg. Du sikrer dig dermed mod ubehagelige overraskelser ved, hvad din bil koster måned for måned i en årrække frem.

Kontraktens løbetid og antallet af kilometer per år er helt op til dig selv, men spiller selvfølgelig ind på den månedlige ydelse.

Kilde: Peter Lorentzen, administrerende direktør, Easyfleet

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen