Annonce:
Annonce:

Sag om farlige bilnøgler skaber forvirring

Bilforhandlerne skal oplyse om at, at de trådløse bilnøgler kan påvirke pacemakere. Men bilforhandlerne har ikke hørt noget

Annonce:
Følg Biler

Biler, der kan låses op og startes uden nøgle, kan ifølge en Volvo-instruktionsbog udgøre en risiko for pacemaker-bærere.

I en 298 sider lang instruktionsbog til en Volvo står der med rød skrift på side 46: ”Personer med indopereret pacemaker bør ikke komme nærmere keyless-systemets antenner end 22 cm med pacemakeren. Dette for at udelukke forstyrrelser mellem pacemakeren og keyless-systemet.

I Danmark har omkring 25.000 personer fået indopereret en pacemaker eller defibrillator, og de får ifølge Hjerteforeningen ikke at vide, at nøglefri betjeninger kan være farlige.

Det forhold fik Hjerteforeningen til skrivepulten, som foranledigede at De Danske Bilimportører og Danmarks Automobilforhandler Forening, D.A.F. fik fortalt sine medlemmer om risikoen.

Annonce:

Hos Danske Bil Importører har man ifølge eget udsagn meddelt sine medlemmer, bilimportørerne om at sørge for at bilkøberne bliver oplyst om risikoen, når de køber en bil med nøglefri betjening. I et brev til Hjerteforeningen, meddeler direktøren for De Danske Bilimporterer, Bent Mikkelsen, at man har gjort sine medlemmer "opmærksomme på spørgsmålet".

Hos Danmarks Automobilforhandler Forening, D.A.F., som er den brancheforening, som er tættest på bilkøberne, advarer man om problemet på sin hjemmeside.

Mere trådløst udstyr:Carhacking truer din sikkerhed

Aner intet
En rundringning til tre forskellige bilforhandlere, indikerer dog, at bilsælgerne ikke er blevet orienteret om de potentielle farer ved keyless-go systemer.

Hos Hyundai sælger man blandt andet modellen i40, som sammen med det højeste udstyrsniveau, sælges med nøglefri betjening. Men det er tilsyneladende ny information for bilsælger Søren Lindow hos Hyundai i Virum.

- Det vidste jeg ikke. Det må jeg indrømme, men det er godt at få at vide. Det er jo vigtig information.

Annonce:

Hos Audi i Gladsaxe har sælgeren Thomas aldrig hørt om problemet, og hos Volvoforhandleren Bilia, har sælgeren, vi taler med aldrig hørt at nøglefri betjening skulle udgøre en risiko for pacemaker-patienter.

- Næ, det vidste jeg egentlig ikke, men det er nok i højeres grad importøren du bør kontakte i den anledning, siger Kurt Søderberg, sælger hos Bilia Auto i Nærum Nord for København.

Bliver slettet fremover
Hos Volvo har man kendskab til sagen om de farlige nøglesystemer. Her forklarer Volvos servicechef, Jan Bernt Jensen:

- Vi har så undersøgt en del omkring det her. I japan findes der et lovkrav, om at det skal stå i instruktionsbogen, og det har vi så bare oversat, fortæller Jan Bernt Jensen, der dog ikke mener, at brugerne behøver at være bekymrede.

Jan Bernt Jensen har efterfølgende undersøgt sagen og har blandt andet haft kontakt til hjerteafdelingen på Roskilde Sygehus og en producent af pacemakere.

- På hjerteafdelingen på Roskilde Sygehus fortæller de mig samstemmende, at det er ufarligt.

Annonce:

Spørgsmålet er så hvorfor Volvo har advarslen stående i instruktionsbogen?

- Miseren er, at det står i instruktionsbogen, hvor det ikke burde stå. Pacemakerne er ifølge lægerne afskærmede for elektrisk støj, og vores konklusion er, at det er ufarligt, og at vi fremover ikke vil have de linier stående i vores instruktionsbog.

Mercedes-Benz var et af de første bilmærker som havde "Keyless Go", og systemet blev taget i brug i 2001.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: