Brugtbilkunder stiller urealistiske krav

Forbrugerklagenævnet afviser i stor stil klager i forbindelse med køb af brugte biler

En bil har nu engang den alder, den har. Det har brugtbilskunderne det med at glemme, og derfor oplever Forbrugerklagenævnet et væld af henvendelser, hvor der reelt ikke er noget at komme efter.

- En gammel bil begynder at få nogle skavanker. Det skal man som køber være indstillet på, for man kan ikke nødvendigvis gøre sælger ansvarlig for, at motoren for eksempel er slidt, eller at der begynder at vise sig kosmetiske rustdannelser, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Almindeligt slid er ingen fejl
Han påpeger, at der oftest er tale om klager over en slidt motor, et aircondition-anlæg eller et musikanlæg der ikke virker.

Andre ting som eksempelvis rustdannelser og lignende fejl ved en brugt bil er sjældent fejl, som vil være dækket af købelovens regler. Derimod er det almindeligt slid, som forbrugeren selv må tage med i sine overvejelser, når han vurderer, hvor meget han er villig til at betale for bilen.

LÆS også: Test af 170 biler i ny brugtbil-revy

- Det er vigtigt for både sælger og køber, at de får lavet en udførlig slutseddel, hvor forventningerne til bilens tilstand bliver afstemt. Det kan spare sælger og køber for fremtidige konflikter, fordi de har en skriftlig aftale om bilens tilstand. Slutsedlen vil gøre det nemmere at nå til enighed i en klagesag, hvis det kommer så vidt, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Grænser for klager
At der er grænser for, hvad man som kunde kan forlange af en brugt bil, er der mange, som er uvidende om. Og det kommer derfor bag på dem, når Forbrugerklagenævnet afviser dem.

- En sælger må gerne sælge en bil med defekte sikkerhedsseler. Men sælger er forpligtet til at gøre forbrugeren opmærksom på, at bilen er ulovlig, indtil selerne er skiftet. For at undgå en klagesag er det en god ide, at sælger skriver det ned på slutsedlen. Alternativt kan han skifte dem selv, før han sælger bilen, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Læs også: Brugte biler kommer ned i pris

0 kommentarer
Vis kommentarer