Årh, det er den med paraplygear

Renault 4 fejrer 50-års jubilæum som verdens tredje mest solgte bil

Ægte fransk bronze: Renault 4 er verdens tredjemest solgte bil efter VW Boble og VW Golf.
Ægte fransk bronze: Renault 4 er verdens tredjemest solgte bil efter VW Boble og VW Golf.

'Årh, det er den med paraplygear'.

Ingen anden bil i verdenshistorien er vel blevet mere berømt for sin gearstang end Renault 4 med sin helt enestående gearstang, der var udformet som håndtaget på en paraply.

8.135.424 eksemplarer byggede Renault af den legendariske 4 fra 1961 til 1992. De fleste af dem blev solgt, og det gør den til verdens tredje mest solgte bil nogensinde efter VW's boble og Golf.

Ekstra Bladet Biler fejrede fødselaren med et gensyn på fabrikkens testbane i Bologneskoven ved Paris, og hold da helt feriebil, hvor tiden læger mange sår.

LÆS også: EB kører Gumball-løbet i en Renault

Tudefjæs
Jeg kørte et par omgange i en af de allerførste modeller fra 1961 med 32 hk, havemøblement og en omgang fransk elastik-undervogn.

Oplevelsen var 99 procent tudefjæs-nostalgi minimalt krydret med chok over gensynet med vejbelægningen ved selv moderate svinghastigheder. Jeg havde helt glemt, at man kan nå asfalten fra førerpladsen i højresving i enhver fransk bil fra 1960'erne og 1970'erne takket være franskmændenes særegne syn på komfort.

Twingo: Bedste mini-bil til prisen

International fransk
Med produktionsstop i 1992 nærmer de yngste modeller sig de 20 somre og er i dag et sjældent syn på danske veje. Men tager man en tur til Frankrigs eller Spaniens mere bilvenlige klima, kan man stadig se masser af kørende eksemplarer, der endnu ikke er rustet op.

For Renault 4 var ikke kun et fransk fænomen – så var den givetvis næppe nået helt op på otte millioner solgte. Den blev produceret og samlet i hele 27 lande uden for Frankrig. Australien, Chile, Sydafrika og Filippinerne er nogle af de mere eksotiske.

1 af 2 De færreste nulevende med kørekort kan sige sig fri fra at genkende en Renault 4. Og de fleste genkender den på gearstangen.
2 af 2 Ægte fransk bronze: Renault 4 er verdens tredjemest solgte bil efter VW Boble og VW Golf.
0 kommentarer
Vis kommentarer