Sidste nat for General Motors

Om få timer er USAs største industrikonkurs en realitet: General Motors overtages af staten. Se her, hvad et betyder for dit bilmærke

Der var stadig lys i General Motors hovedkvarter sent søndag aften. Mandag melder bilgiganten sig selv konkurs. (Foto: AP/Carlos Osorio)
Der var stadig lys i General Motors hovedkvarter sent søndag aften. Mandag melder bilgiganten sig selv konkurs. (Foto: AP/Carlos Osorio)

Der var stadig lys i kontorerne på General Motors hovedkvarter i Detroit natten til mandag amerikansk tid. Måske ligger direktørerne vågne - måske arbejder de stadig på den konkursbegæring, de aflever omkring klokken 14 dansk tid.

De er den største industrikonkurs i USAs historie og medfører, at 60 procent af af aktierne i General Motors overtages af præsident Obama og den amerikanske stat.

General Motors fortsætter altså, og bilmærker som Chevrolet, Cadillac, Buick og GMC vil stadig komme ud i nye udgaver på landevejene. Men det bliver en hård slankekur bestående af fyringer, nedskæringer og frasalg, der får bilgiganten til at overleve.

Saab og Opel sælges fra
Planen er ifølge nyhedsbureauet AP at pumpe 30 milliarder statsfinansierede dollars ind i den fallerede bilgigant - i forvejen har General Motors lånt 20 milliarder af skatteyderne. Med de penge i kassen skal General Motors ifølge planen kunne overleve besøget i konkursretten og komme ud på den anden side som en bedre og mindre virksomhed.

Den grove slankekur indebærer, at svenske Saab og tyske Opel sælges fra sammen med Vauxhall, Saturn og gigant-bilerne Hummer. Produktionen af bilmærket Pontiac indstilles. For at redde Opel har den tyske stat sagt ja til at låne bil-divisionenover 10 milliarder kroner. Det før det muligt for det canadiske firma Magna International at købe det tyske bilmærke.

21.000 bliver fyret
Antallet af General Motors-forhandlere bliver skåret ned med 2.600, og 21.000 ansatte forventes at blive fyret.

- Der er stadig masser af smerte, vi skal igennem, men jeg er overbevist om, at det her er meget bedre end alternativet, siger senator Carl Levin fra Michigan, General Motors hjemstat, om de hårde fyringer.

Ifølge Obama-administrationen kommer der til at gå mellem to og tre måneder, inden det 'nye' General Motors ruller ud fra retssalen, skriver AP.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen