Topchefer i luksus til tiggermøde

Mens den amerikanske bilindustri er ved at dø, ødsler topdirektørerne for General Motors, Ford og Chrysler med pengene

Topcheferne for Detroits 'Big Three' - General Motors, Ford og Chrysler - måtte onsdag tage imod hård kritik for, at de i hver sit privatfly var rejst til Washington DC for at tigge om penge.

Rick Wagoner (GM), Alan Mulally (Ford) og Bob Nardelli (Chrysler) er i regeringsbyen for at bede om en hjælpepakke til den kriseramte amerikanske automobilindustri. Men det var deres egne ekstravagante transportvaner, der fik hovedrollen.

- Det er lidt som at dukke op ved et suppekøkken iført høj hat og smoking, lød det sarkastisk fra den demokratiske kongresmand Gary Ackerman.

Lussing i ansigtet
Ackerman foreslog, at direktørerne kunne havde jet-pooled – delt et privatfly - til høringen, som direktørerne håber vil udløse en pose penge på 150 milliarder kroner.

- Det er en lussing i ansigtet på skatteyderne at gå tiggergang i et privat jetfly, mener Tom Schatz, der er chef for en organisation, der bekæmper skatteyderbetalt frås.

Tjener 150 mio. kroner
Rick Wagoners flyvetur til Washington kostede General Motors omkring 120.000 kroner tur-retur. En billet på førsteklasse havde kostet fem tusinde kroner. Ford-direktør Alan Mulallys luksuriøse privatfly er en del af hans ansættelsespakke, som også sikrer ham en årsløn på den rare side af 150 millioner kroner.

Der står ellers meget på spil for den amerikanske bilindustri, der er tvunget i knæ af den økonomiske krise. General Motors har sagt, at selskabet uden hjælp fra staten kan gå konkurs inden udgangen på næste år. Chrysler og Ford risikerer også at måtte dreje nøglen om.